Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν βλέπει σημάδια στασιμοπληθωρισμού, παρά το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε σημερινές της δηλώσεις από το Παρίσι, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι πόλεμος θα έχει «συνέπειες» στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα αυξήσει περαιτέρω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πόλεμος θα έχει «συνέπειες» για την ανάπτυξη καθώς η άνοδος του πληθωρισμού επιταχύνεται και το κλίμα εμπιστοσύνης επιδεινώνεται , δήλωσε η η επικεφαλής της ΕΚΤ. Η δυσκολία για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βλάψουν την οικονομική δραστηριότητα, είπε.

Ανάπτυξη ακόμα και στο πιο ζοφερό σενάριο

«Ακόμη και στο πιο ζοφερό σενάριο -με δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία, με μποϊκοτάζ σε φυσικό αέριο και βενζίνη και με τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα- ακόμα και τότε θα έχουμε ανάπτυξη 2,3%», είπε η Λαγκάρντ. «Συνεχίζουμε να προβλέπουμε αναπτυξιακή δυναμική». Οι δηλώσεις Λαγκάρντ έρχονται μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος APP προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Αποδεσμεύοντας επίσης το τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων από το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το περιθώριο ελιγμών της, όπως υποστηρίζει σημαντική μερίδα Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Δεν θα ακολουθήσουμε την FED

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να μιλήσει για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της FED, η οποία την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε έναν κύκλο αυξήσεων επιτοκίων.

Επανέλαβε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ίδια φάση του οικονομικού κύκλου, καθώς η Ευρωζώνη είναι πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο.

«Είμαστε σε άλλο σύμπαν, σε διαφορετικό σημείο του [οικονομικού] κύκλου, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης», είπε η Λαγκάρντ. «Εμείς στη ζώνη του ευρώ έχουμε αρνητικά επιτόκια, ενώ οι ΗΠΑ δεν πήγαν ποτέ κάτω από το μηδέν».

Διαβάστε ακόμα:

Πότε θα πέσει η τιμή του πετρελαίου – Ράλι 14% σε μόλις τρεις ημέρες

WSJ: Το Plan B για την Ουκρανία που δεν θα μπορέσει να αποφύγει ο Πούτιν

Αβάσταχτη η ακρίβεια, μπαίνει φρένο στην κατανάλωση (πίνακες)