Αντιμέτωπος με την έλλειψη ανανεώσιμου πλαστικού για τα πολύχρωμα τουβλάκια παιχνιδιών βρίσκεται ο υπεύθυνος της Lego A/S που συνεργάζεται με τους παραγωγούς της πρώτης ύλης σε έναν «αγώνα δρόμου» για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Η Lego έχει ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με τους κατασκευαστές για να τους πείσει να επενδύσουν σε μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα και αγοράζει ανανεώσιμη ρητίνη σε τιμές με πριμοδότηση έως και 70%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Niels B. Christiansen.

Το διακύβευμα για τη Lego είναι να βρει έναν τρόπο να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά στα πλαστικά δομικά στοιχεία της μέχρι το 2032 και να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050.

«Τώρα αποφασίσαμε να καταβάλουμε πραγματική προσπάθεια για να επηρεάσουμε τη βιομηχανία και να επιταχύνουμε τον ρυθμό αυτής της ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε συνέντευξή του. «Δεν υπάρχει αρκετό υλικό στην αγορά σήμερα, αλλά μερικές φορές τα πράγματα συμβαίνουν μόνο όταν μεγάλοι παίκτες όπως εμείς αρχίζουν να πληρώνουν πριμοδότηση για τα υλικά».

Η εταιρεία υπέστη ένα πισωγύρισμα πέρυσι, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πολλά υποσχόμενο πρωτότυπο υλικό – κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια – επειδή αποδείχθηκε ότι δεν θα μείωνε τις συνολικές εκπομπές CO2.

«Έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε ένα πράγμα στην αγορά, ένα νέο βιώσιμο υλικό, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. «Αυτό που μάθαμε μέχρι στιγμής είναι ότι αυτό είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περιμέναμε».

Αντ’ αυτού, η Lego στράφηκε στην αγορά για ακατέργαστο πλαστικό με πιστοποιημένα ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα συστατικά, είπε. Η Lego προμηθεύτηκε το 2023 περίπου 125.000 τόνους ρητίνης, το ανεπεξέργαστο πλαστικό που χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τα τούβλα και τις μινιατούρες της.

Περίπου το 18% του συνόλου προμηθεύτηκε σύμφωνα με την αρχή του ισοζυγίου μάζας, η οποία παρέχει έναν ελεγχόμενο τρόπο παρακολούθησης της καθαρής ποσότητας των βιώσιμων υλικών μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, επιτρέποντας την κατανομή τους στα τελικά προϊόντα ανάλογα με την περίπτωση. Η αναλογία αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με τον Κρίστιανσεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει έναν αριθμό.

Διαβάστε ακόμη

Φαντασμαγορικός γάμος με Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες, με Πρόεδρο Δημοκρατίας και κοσμικές περσόνες

Τα μηνύματα της Moody’s: Δεν επιτρέπεται «πισωγύρισμα» αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα

ΑΑΔΕ: «Ελεγκτές παντού» και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ