Το μεγάλο άλμα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα, το οποίο πολλοί περίμεναν χθες από τη Moody’s, τελικά δεν έγινε. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διέβλεπαν από καιρό ότι μετά το σερί των αναβαθμίσεων του 2023, τόσο ο συγκεκριμένος Οίκος όσο και οι υπόλοιποι, θα επέλεγαν φέτος να τηρήσουν στάση αναμονής, για τους πρώτους μήνες τουλάχιστον του 2024.

Tο μήνυμα που λαμβάνει η Αθήνα είναι ότι όλοι οι Οίκοι πιστοποιούν στις εκθέσεις τους την πρόοδο της χώρας. Δεν την “χαϊδεύουν” όμως αλλά, αντιθέτως, την επιτηρούν συνεχώς για να διαπιστώσουν πώς κινείται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ότι η Moody’s έχει απομείνει ο τελευταίος Οίκος που κρατάει την Ελλάδα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική, δείχνει πως θέλουν να θυμίζουν ότι οι δύσκολες μέρες μπορεί να επιστρέψουν, στο πρώτο στραβοπάτημα της χώρας.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας «διαβάζουν» την κρίση του αμερικανικού Οίκου, ως κάλεσμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Και όχι μόνο αυτό: θέλοντας να στείλει μήνυμα συνέχειας και συνέπειας, σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει πολύ σύντομα και πάλι «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές, με νέα έκδοση ομολόγου.

Όλα αυτά συμβαίνουν και συνδέονται, σε μια δύσκολη και επικίνδυνη χρονιά με μεγάλα διεθνή γεγονότα (πολέμους, ακρίβεια κλπ) όπου, με εξαίρεση την Ελλάδα, η ευρωζώνη «φλερτάρει» συνεχώς με την ύφεση και καμία χώρα δεν αναμένει αναβάθμιση -πλην μόνο υποβάθμιση ενδεχομένως.

Όχι τυχαία, η Έκθεση της Moody’s έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με (προσωρινά) στοιχεία που δείχνουν ότι ανάπτυξη και επενδύσεις «φρέναραν» στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά όμως και τους διεθνείς κινδύνους και αντιξοότητες, όπως η μείωση των αποθεμάτων (α΄υλών κλπ) λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα, της αποφυγής διέλευσης του Σουέζ προς Μεσόγειο και Ευρώπη και της συνακόλουθης καθυστέρησης (κατά μισό μήνα και άνω) στην άφιξη φορτίων που αναμένονταν ως τα τέλη του 2023 στον Πειραιά.

Η επόμενη «κρίση» της Moody’s για την Ελλάδα αναμένεται σε έξι μήνες (13 Σεπτεμβρίου 2024). Απομένουν άλλες 8 αξιολογήσεις μέσα στη χρονιά, με αμέσως επόμενη εκείνη της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Μουλιέ: Προ των πυλών η 4η επένδυση των βαθύπλουτων Γάλλων στην Ελλάδα 

5 σιδηροδρομικοί σταθμοί που μεταμορφώθηκαν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

Δεύτερη παράταση στις 19 Απριλίου στον διαγωνισμό της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου με το Τάε Κβο Ντο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ