Μετά από μια δεκαετή διαμάχη η Νότια Κορέα διατάχθηκε να πληρώσει στο Lone Star Funds αποζημίωση ύψους 216,5 εκατ. δολαρίων επιπλέον των τόκων για την πώληση της Korea Exchange Bank από τo αμερικανικό Fund.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών, το διαιτητικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας (γνωστό ως ICSID), ενημέρωσε για την απόφασή του την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σεούλ από την πλευρά του αναφέρει σε δήλωσή του ότι το διαιτητικό δικαστήριο έκανε αποδεκτές τις αξιώσεις του Lone Star σε ποσοστό μόλις 4,6% από τις αρχικές αξιώσεις ύψους 4,68 δισ. δολαρίων.

Παρόλα αυτά όπως αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας χαρακτηρίζει την απόφαση λυπηρή και θα επιδιώξει την ακύρωση της ή την αναστολή εκτέλεσής της.

Εκπρόσωπος του Lone Star εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου αλλά που δικαιώνει το Fund αλλά και την απογοήτευσή του για το ποσό της αποζημίωσης.

Το ποσό αυτό «δεν μπορεί να αποζημιώσει πλήρως τη Lone Star και τους επενδυτές της για ζημίες που προκύπτουν από την παράνομη συμπεριφορά της κορεατικής κυβέρνησης ή για τους κινδύνους που ανέλαβε η Lone Star με τη διάσωση της KEB το 2003. Επίσης δεν υπολογίζει την αξία που πρόσθεσε στους μετόχους της KEB αλλά και του τραπεζικού συστήματος της Κορέας», ανέφερε ο εκπρόσωπος στη δήλωση.

Η Lone Star Funds προσέφυγε στη διαιτησία το 2012, υποστηρίζοντας ότι υπέστη ζημιές επειδή η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή μεροληπτικά καθυστέρησε την πώληση του μεριδίου της στην Korea Exchange Bank και επιπλέον η εφορία της επέβαλε «αντιφατική» φορολογία. Η Νότια Κορέα υποστήριξε ότι η μεταχείριση του Lone Star υπήρξε δίκαιη και σύμφωνη με την αρχή της ίσης μεταχείρισης για ημεδαπούς και ξένους πολίτες όπως και με τους διεθνείς νόμους.

Η Lone Star αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στην Korea Exchange Bank το 2003 μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98 που είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή της Νότιας Κορέας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 57 δισ. δολαρίων. Το Fund σχεδίαζε να πουλήσει το μερίδιο του στην HSBC Holdings Plc το 2007, αλλά η βρετανική τράπεζα απέσυρε την προσφορά των 6,3 δισ. δολαρίων το 2008, μετά από νομικές διαφορές με τις αρχές της Νότιας Κορέας.

Το μερίδιο του Lone Star πουλήθηκε τελικά στη νοτιοκορεατική Hana Financial Group Inc. για 3,9 τρισ. γουόν (2,9 δισ. δολάρια) το 2012 μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την μείωση του τιμήματος.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία της Korea Exchange Bank μέχρι και την πώληση του μεριδίου του το Lone Star είχε αποκομίσει κέρδη 2,9 τρισ. γουόν από την αρχική επένδυσή του ύψους 2,15 τρισ. στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το Fund «πολιορκεί» εδώ και τρεις μήνες την Τράπεζα Κύπρου με το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας να απορρίπτει την τελευταία του πρόταση στις 22 Ιουλίου 2022. Η προσφορά του Fund ήταν για 1,51 ευρώ ανά μετοχή και αποτιμούσε το deal στα 727,25 εκατ. ευρώ, σχεδόν 50% πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας (496,25 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Δυναμικό… rebound με την ανάκτηση από τα funds δανείων που «πρασίνισαν»

Έως τα μέσα Οκτωβρίου η συμβασιοποίηση του FlyOver με ανάδοχο το σχήμα ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος

Attica Bank: Ανασυγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου – Νέα CEO η Ελένη Βρεττού