Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την εισαγωγή διαπραγματεύσιμων τίτλων (ΕΤΝs) που υποστηρίζονται από bitcoin και ether, ανοίγοντας έτσι άλλη μια οδό για τους επαγγελματίες επενδυτές οι οποίοι θα μπορούν να επενδύσουν στην συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις το β’ τρίμηνο του 2024, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα επιβεβαιωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Το χρηματιστήριο ανέφερε ότι οποιαδήποτε προτεινόμενα χρεόγραφα πρέπει να είναι μη μοχλευμένα και υποστηριζόμενα από bitcoin ή ether, ενώ τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων πρέπει να κατέχονται τουλάχιστον κατά 90% σε πορτοφόλι καταθέσεων το οποίο δεν έχει πρόσβαση στο blockchain ή να υπόκεινται σε ρυθμίσεις που επιτυγχάνουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με την λεγόμενη και «ψυχρή αποθήκευση».

Παράλληλα, θα πρέπει να κατέχονται από θεματοφύλακα ή θεματοφύλακες που υπόκεινται σε ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Τζέρσεϊ, την Ελβετία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα τη στιγμή που το bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 71.000 δολάρια, ανεβάζοντας το φετινό του ράλι σε σχεδόν 70%, χάρη στις μαζικές εισροές σε αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (spot bitcoin ETFs).

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν επενδύσει καθαρά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα νέων spot bitcoin ETFs από τότε που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις ΗΠΑ πριν από δύο μήνες, πυροδοτώντας μια ευρεία άνοδο στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η Financial Conduct Authority (FCA) ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωσή της ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε τέτοια αιτήματα από αναγνωρισμένους επενδυτικούς φορείς, αλλά η απαγόρευση της πρόσβασης τέτοιων επενδυτικών μέσων σε μικροεπενδυτές παραμένει σε ισχύ.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα ETNs και τα παράγωγα κρυπτονομισμάτων είναι «ακατάλληλα για τους ιδιώτες επενδυτές λόγω του αυξημένου ποσοστού επικινδυνότητας και μεταβλητότητας το οποίο τα χαρακτηρίζει».

Διαβάστε ακόμη 

Ξεκινάει η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα (pic)

Αναλυτές: Ξεκάθαρη η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούνιο (πίνακες)

Φυτοφάρμακα και χημικά κυλούν στους ποταμούς της Ευρώπης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ