Οι επενδυτές είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ηγηθεί των λοιπών μεγάλων κεντρικών τραπεζών με μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, καθώς οι επικαιροποιημένες οικονομικές εκτιμήσεις τοποθετούν τον πληθωρισμό εντός στόχου.

Οι αγορές εξέλαβαν τις αναθεωρήσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη ως περαιτέρω επιβεβαίωση ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν σύντομα.

Σημειωτέον πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό του 4% μετά από τον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων στην ιστορία της, ο οποίος διήρκησε από τον Ιούλιο του 2022 έως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν πια ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ποσοστό άνω του 10% το 2022, θα καταγράψει μείωση στο στόχο του 2% το επόμενο έτος και όχι το 2026.

Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία είναι ευαίσθητη στα επιτόκια, υποχώρησε έως και 10 μονάδες βάσης σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές εκτιμούν πια πως η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο κυμαίνεται άνω του 90%, σε σχέση με το 85% της περασμένης Πέμπτης. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η τράπεζα θα έχει στα χέρια της πολύ περισσότερα επικαιροποιημένα δεδομένα τον Ιούνιο.

Η Λαγκάρντ «ήταν όσο πιο σαφής μπορούσε να είναι όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Πίετ Κρίστιανσεν.

Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τις 95 μονάδες βάσης φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση των 90 μονάδων βάσης πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Παρόμοια ενθαρρυντική ήταν και η σχετική αισιοδοξία όσον αφορά την αύξηση των μισθών, την οποία η τράπεζα έχει αναφέρει ως τον σημαντικότερο παράγοντα μείωσης των επιτοκίων. «Τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Asset Management, Σίμα Σα.

Η εμπιστοσύνη των αναλυτών όσον αφορά μια μείωση τον Ιούνιο σηματοδοτεί επίσης την «νίκη» των στελεχών της ΕΚΤ, οι οποίοι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες προσπαθούσαν να περιορίσουν τα στοιχήματα των επενδυτών για ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο οι επενδυτές ανέμεναν μείωση των επιτοκίων κατά 140 μονάδες βάσης για φέτος, αρχής γενομένης τον Απρίλιο, ενώ τώρα αναμένουν σχεδόν δύο τέτοιες κινήσεις λιγότερες.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου είναι σχεδόν 30 μονάδες βάσης υψηλότερη από ό,τι στις αρχές του 2024, γεγονός το οποίο υποδεικνύει αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Ο κίνδυνος όλης αυτής της αισιοδοξίας, βέβαια, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικονομικά στοιχεία. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι μισθοί εξακολουθούν να διατηρούν υψηλές πιέσεις στις τιμές.

«Έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη, οπότε οτιδήποτε πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση θα ήταν ανατρεπτικό για τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ασφαλιστικής εταιρείας AXA Group, Ζιλ Μοέκ, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση των μισθών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Καθώς αυξάνεται η πεποίθηση ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, η προσοχή στρέφεται επίσης στο αν θα προβεί σε μείωση πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι το οποίο για πολλούς θα αποτελούσε μια ασυνήθιστη κίνηση.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά, καθώς τα σχετικά επιτόκια μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών αποτελούν βασικό παράγοντα κίνησης της αγοράς συναλλάγματος. 

Αρκετοί εξ αυτών επισημαίνουν, πια, τον κίνδυνο ότι η Fed μπορεί να μην είναι σε θέση να μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, εάν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διατηρηθεί ισχυρή.

Δεν αμφιβάλλουν, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ μπορεί να κινηθεί πρώτη, δεδομένης της περιορισμένης δυναμικής της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση της ΕΚΤ πριν από τη Fed θα μπορούσε να περιορίσει το πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει συνολικά τα επιτόκια.

«Αυτό για το οποίο υπάρχει αβεβαιότητα είναι ο ρυθμός χαλάρωσης μόλις ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management, Φρεντερίκ Ντουκροζέ.

Ο ίδιος αναμένει μια παύση της ΕΚΤ τον Ιούλιο μετά τη μείωση του Ιουνίου, η οποία θα ακολουθηθεί στη συνέχεια από μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης ανά συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο. Η ασθενέστερη σε σχέση με τις ΗΠΑ οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω χαλάρωση το 2025.

Προς το παρόν, αυτό που μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τις αγορές της Ευρωζώνης είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και της επίδρασης που αυτές θα έχουν στα αμερικανικά ομόλογα, δεδομένου ότι τα ομόλογα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ κινούνται παράλληλα και με ρυθμό ρεκόρ το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα (pics)

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Ανοίγει η πλατφόρμα για ξενοδοχεία και καταλύματα

Νέα «χτυπήματα» κατά της τηλεοπτικής «πειρατείας» – Μία σύλληψη και κατασχέσεις παράνομου υλικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ