Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, προσλαμβάνει τον Μάικλ Λάρσον ως διαχειριστή της περιουσίας του. Σήμερα, έπειτα από τρεις δεκαετίες, ο Λάρσον βρίσκεται ακόμη στο ίδιο πόστο και πλέον είναι το δεξί χέρι του Γκέιτς.

Χάρη στις επιτυχημένες ενέργειές του Λάρσον – επέλεξε να επενδύσει τα αστείρευτα κεφάλαιά του αφεντικού του σε ξενοδοχεία, αγροτικές γαίες, μετοχές, ομόλογα., – η περιουσία του δισεκατομμυριούχου επενδυτή και επιχειρηματία εκτινάχθηκε από τα 10 στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός όμως, από οικονομικός διαχειριστής, ο Λάρσον ήταν υπεύθυνος και για τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας του Γκέιτς. «Τα ποσά που κάποιοι από αυτούς τους τύπους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να μείνουν έξω από τις ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα είναι τεράστια», δήλωσε ο Τάιαμπ Μοχάμεντ, συνιδρυτής της εταιρείας Agreus Group.

Ωστόσο, λίγο αφότου έγινε γνωστή η είδηση για το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν – όπως άλλωστε ήταν λογικό – πάνω τους και αυτή τη φορά κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τα σταματήσει, ούτε όμως ο Λάρσον. Εκτός από τα δημοσιεύματα που αφορούσαν το ίδιο το ζευγάρι, αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και για το δεξί χέρι του Γκέιτς. Πιο συγκεκριμένα, ο 61χρονος Λάρσον κατηγορήθηκε ότι σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος εργαζομένων.  Ακόμη αποκαλύφτηκε πως συχνά επεδείκνυε ανάρμοστη συμπεριφορά στο γραφείο, έκρινε τις γυναίκες υπαλλήλου με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση και έδειχνε στους συνεργάτες του γυμνές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Τόσο το πρόσφατο διαζύγιο όσο και οι αποκαλύψεις σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην επενδυτική εταιρεία του Γκέιτς, Cascade, γκρεμίζουν το δημόσιο προφίλ του συνιδρυτή της Microsoft και συγχρόνως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Λάρσον. Ο Λάρσον παραδέχτηκε ότι μερικές φορές χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, όπως φέρεται στην εφημερίδα Times, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι κακοποίησε υπάλληλό του. Εκπρόσωπος της επενδυτικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του εξετάστηκαν σε βάθος και δεν τίθεται ζήτημα απόλυσής του διαχειριστή. Ο Μοχάμεντ από την πλευρά του δηλώνει πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Λάρσον παρέμεινε στο ρόλο του μετά από τους εν λόγω ισχυρισμούς, δεδομένης της δεκαετούς θητείας του στο πλευρό του Γκέιτς αλλά και την αφοσίωση του όλα αυτά τα χρόνια στη διάσημη οικογένεια.

Cascade

Σήμερα η επενδυτική εταιρεία κατέχει περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες μετοχές και περίπου 270.000 στρέμματα γης. Η εταιρεία ασχολήθηκε επίσης με το εμπόριο, το επιχειρηματικό κεφάλαιο και την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος ακινήτων στο κέντρο της Τάμπα.

Οι πιο πρόσφατες φορολογικές δηλώσεις του ιδρύματος δείχνουν επίσης 804 εκατομμύρια δολάρια εταιρικών ομολόγων και 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια άλλων επενδύσεων, όπως χρεόγραφα με υποθήκη, τραπεζικά δάνεια και κρατικά χρέη. Η Cascade δεν αποκαλύπτει τη συνολική της επενδυτική απόδοση, αλλά οι οικονομικές εκθέσεις από το ίδρυμα μας δίνουν μια μικρή γεύση. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος επέστρεψαν κατά μέσο όρο περίπου 8,6% ετησίως από το 2001, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα, ξεπερνώντας το μέσο ετήσιο κέρδος 7,5% του δείκτη S&P 500 τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς μνηστήρες το πιο ακριβό «σφυρί» στη Μύκονο

Citigroup: «Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει»

Επίδομα Παιδιού 2021: Ποιοι το χάνουν – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε