Στην Καγκελαρία του Μονάχου, οι αξιωματούχοι προσηλώνονται στις δημόσιες σχέσεις του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Σέντερ. Είτε πρόκειται για μια διάσκεψη τεχνολογίας, είτε για τα εγκαίνια ενός νέου αυτοκινητόδρομου, το επιτελείο του Σέντερ συνηθίζει να επικεντρώνεται στην προβολή του Σέντερ περισσότερο από το ίδιο το γεγονός που ανακοινώνεται. Αυτή η άκρατη φιλοδοξία έχει μετατρέψει τον Σέντερ στο φαβορί των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. 

Ο Σέντερ αποτελεί και την επιλογή των περισσότερων κεντροδεξιών. Αν και ο Σέντερ έχει διαξιφιστεί πολλάκις με τη Μέρκελ στο παρελθόν, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζεται από την δίψα του για εξουσία. Παρόλα αυτά, ο Σέντερ έχει μία «αχίλλειο πτέρνα»: το γεγονός πως είναι Βαυαρός. Η πλούσια και συντηρητική κοινωνία της νότιας Γερμανίας ξεχωρίζει λόγω της διαλέκτου της, των εθίμων της, αλλά και της πολιτικής δομής της. Το κόμμα του Σέντερ (CSU) είναι σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ από το 1949. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα διαφορετικό κόμμα. 

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να επιλέξουν έναν νέο ηγέτη το Σάββατο. Το όνομα του Σέντερ, προφανώς δε θα είναι ανάμεσα σε αυτό των υποψηφίων, αφού η συμμαχία CDU/CSU έχει επιλέξει Βαυαρό ηγέτη δύο μόλις φορές μέσα σε 70 χρόνια συμμαχίας. Και τις δύο φορές, η βαυαρική επιλογή έχει χάσει στις εκλογές.

Ο Σέντερ εισήλθε στην βαυαρική συντηρητική παράταξη ως έφηβος. Τη στιγμή που άλλοι νέοι είχαν πόστερ με τα αγαπημένα τους συγκροτήματα στα δωμάτιά τους, ο Σέντερ είχε πόστερ με τον πρώην ηγέτη του κόμματος, Φραντς Γιόζεφ Στράους. Ο Σέντερ, μετά από μία παροδική θητεία στο δημόσιο ραδιόφωνο της Βαυαρίας, προσηλώθηκε στην πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, ο Σέντερ ήταν και ο υπεύθυνος για την δριμύτατη κριτική που ασκήθηκε από το CSU προς τη Μέρκελ. Πριν από δύο χρόνια, ο Σέντερ είχε χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες ως «τουρίστες ασύλου». Ο ίδιος έχει προτείνει και την ποινικοποίηση της βλασφημίας, αλλά και την εγκατάσταση σταυρών σε δημόσια κτίρια της Βαυαρίας.

Η γερμανική κοινωνία έχει επικρίνει τον Σέντερ πολλάκις. Πέρυσι, μία τηλεοπτική ταινία τον παρουσίαζε ως έναν αδίστακτο πολιτικό, διψασμένο για εξουσία, του οποίου το κύριο μέλημα ήταν η καταπολέμηση της εισροής προσφύγων από τη Συρία. Από την πλευρά του, ο Σέντερ και το επιτελείο του κάνουν ό,τι μπορούν τους τελευταίους μήνες για να βελτιώσουν την εικόνα του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σέντερ είχε καλέσει τη Μέρκελ να υποδεχθεί περισσότερα προσφυγόπουλα από το καμένο χοτ-σποτ της Μόριας της χώρας μας. Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με το υπουργικό του συμβούλιο σε εξωτερικό χώρο, και είχε φωτογραφηθεί δίπλα σε ένα δέντρο, προσπαθώντας να δείξει το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον. 

Αν και ο Σέντερ είχε έρθει στο προσκήνιο μετά από ομιλία του στη συνδιάσκεψη του CDU το Νοέμβριο του 2019, η κρίση του κορωνοϊού ήταν αυτή που τον εδραίωσε ως φαβορί. 

Τον Δεκέμβριο κατηγόρησε τη χώρα πως «πιάστηκε στον ύπνο». Δύο εβδομάδες αργότερα… πέρασε το δικό του, αφού η Γερμανία πέρασε σε μία περίοδο νέου, αυστηρότατου lockdown.

Η υπομονή που δείχνει η Μέρκελ με τον Σέντερ υποδεικνύει πως τον θεωρεί ως το νέο φαβορί του μπλοκ των συντηρητικών για την Καγκελαρία. Αν και διαφωνεί σε αρκετά σημεία με τις απόψεις του, ενώ παράλληλα πρέπει να υποστηρίξει τον επίλεκτο του δικού της κόμματος, η μετάλλαξη του Σέντερ και η ικανότητά του να υιοθετεί τη νέα πολιτική πραγματικότητα την έχουν εντυπωσιάσει. Η Μέρκελ θεωρεί τον Σέντερ ως καλύτερο ηγέτη από τον Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ. 

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει όλο το λιανεμπόριο από Δευτέρα πλην των κόκκινων περιοχών

Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC

Κορωνοϊός: Το lockdown που έχουμε είναι σαν το Γέτι Ιμαλαΐων