To μέλλον της γερμανικής πολιτικής θα αρχίσει να σχηματίζεται όταν 1001 στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ να προχωρήσουν σε ψήφο για νέο ηγέτη κατά τη διάρκεια ενός Κογκρέσου που θα συνεδριάσει ψηφιακά το Σάββατο.

Ο νικητής θα βρεθεί προ των πυλών για την υποψηφιότητά του ως υποψηφίου για την Καγκελαρία από το κόμμα.

Η κατά τα άλλα περίπλοκη διαδικασία θα σηματοδοτήσει την αρχή πολύμηνων διεργασιών για το κόμμα.

Ιδού και οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ:

Αρμιν Λάσετ

Ο υποστηρικτής όχι μόνο της Μέρκελ αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής της, Λάσετ, κυβερνά την πληθυσμιακά μεγαλύτερη περιοχή της Γερμανίας, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και φιγουράρει ως φαβορί. Ο 59χρονος μετριοπαθής πολιτικός υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και αναμένεται να είναι ο κύριος συνεχιστής της πολιτικής της Μέρκελ. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά του έχει μειωθεί τα μάλα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οσον αφορά την δυναμική πολιτική σκηνή του Βερολίνου, ο Λάσετ δεν έχει «ακονίσει» τα δόντια του. Εάν κερδίσει το Σάββατο, οι υποστηρικτές του ελπίζουν πως δεν θα «χάσει το κουράγιο του» όπως η συνάδελφός του, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία παραιτήθηκε, αν και το 2018 είχε επιλεχθεί προσωπικά από τη Μέρκελ.

Φρίντριχ Μερτς

Ο 65χρονος γηραιότερος υποψήφιος αποτελεί επικριτή της Μέρκελ, καθώς έχει πολλάκις αντιτεθεί στην πολιτική της. Αποτελεί υποψήφιο της συντηρητικής σέχτας του CDU, ενώ πολλοί τον θεωρούν μέλος του «κλαμπ των αγοριών» παλαιών αρχών. Εχοντας υπερνικηθεί από το αστέρι της Μέρκελ, ο Μερτς επανήλθε δριμύτατα το 2018, όταν προσπάθησε να λάβει τα ηνία του κόμματος, αλλά αντιμετώπισε την Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ως εταιρικός δικηγόρος, επέστρεψε για λίγο στη θέση του στη BlackRock πριν ξαναπροσπαθήσει να λάβει τα ηνία.

Νόρμπερτ Ρέτγκεν

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του Bundestag αποτελεί και το μόνο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που είχε απολύσει άμεσα η Μέρκελ. Ο πρώην προστατευόμενος της Καγκελάριου είχε τρανές βλέψεις και παρασύρθηκε από τη δίψα του για πολιτική δύναμη όταν, το 2012 δεν κατάφερε να νικήσει το SPD σε περιφερειακές εκλογές και αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία του ως υπουργός Περιβάλλοντος. Η Μέρκελ τον απέλυσε. Έκτοτε, ο Ρέτγκεν αποτελεί τον «επαναστάτη» του CDU. Αντιτέθηκε σθεναρά στις επιλογές της Μέρκελ όσον αφορά τη Huawei, αλλά και στον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας.

Μάρκους Σέντερ

Ο Βαυαρός ηγέτης Σέντερ, επικεφαλής του αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία αποτελεί και έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να αποτελέσει και την δυναμικότερη απάντηση του συντηρητικού μπλοκ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Oι πιθανότητές του μπορεί να αυξηθούν με νίκη των Λάσετ ή Ρέτγκεν για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατικών, αν και ο Μερτς σίγουρα θα θελήσει να αποτελέσει τον υποψήφιο για την καγκελαρία. Ο 54χρονος πρώην «επαναστάτης» Σέντερ έχει μετατραπεί σε ηγέτη της Βαυαρίας. Το 2018 βελτίωσε την εικόνα του στο CDU μετά από μία δυναμική ομιλία η οποία επισκίασε την αντίστοιχη της Κραμπ-Καρενμπάουερ, ενώ έχει αντιμετωπίσει δυναμικά την πανδημία, με αυστηρότερα lockdown.

Γενς Σπαν

Ο υπουργός Υγείας Σπαν αποσύρθηκε από την κούρσα της υποψηφιότητας και υποστήριξε ανοικτά τον Λάσετ. Από τότε, πολλοί ψηφοφόροι τον θεωρούν ως τον ιθύνοντα νου μιας επιτυχημένης πολιτικής κατά της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, βρέθηκε να υπερέχει της Μέρκελ σε γκάλοπ δημοτικότητας. Ο Σπαν, πάντως, έχει αναφέρει πως δε θα θέσει υποψηφιότητα. Ο 40χρονος, ανοικτά γκέι πολιτικός εκπροσωπεί το δεξιό κομμάτι των συντηρητικών, ενώ είχε ασκήσει ανοιχτή κριτική κατά της διαχείρισης της κρίσης της ευρωζώνης από την κρίση, αλλά και της μεταναστευτικής στρατηγικής της Καγκελαρίου. 

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης: Αλαλούμ στις πολυκατοικίες με την ενεργοποίηση της… Ενεργοποίησης Πληρωμής (pics)

Η συμμετοχή της ΓΕΚ – Τέρνα στην Optima φέρνει νέες συμμαχίες!

Παραπομπή Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων