search icon

Bloomberg

Μαζική «φυγή» επενδυτών από την Κίνα λόγω φόβων για επιβολή κυρώσεων

Η σινορωσική συμμαχία και η παρεμβατικότητα του Πεκίνου έχουν διαβρώσει το αφήγημα της ασφαλούς επένδυσης στην κινεζική αγορά - Αυξημένη η ανησυχία, αλλά και η πιθανότητα, για κυρώσεις 

Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά της Κίνας, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων. Τόσο η πολιτική στάση του Προέδρου Xi Jinping όσον αφορά τον σύμμαχο Vladimir Putin, όσο και η απολυταρχική τακτική του Πεκίνου όσον αφορά τη στρατηγική των «μηδενικών κρουσμάτων» και τα πρόστιμα προς τις κινεζικές επιχειρήσεις, προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές.

Οι εκροές ξένων κεφαλαίων από τα κινεζικά χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων και τα mutual funds της χώρας έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το νορβηγικό δημόσιο ταμείο πλούτου το οποίο διαχειρίζεται $1,3 τρισ ακύρωσε συμφωνία με κινεζική εταιρεία λόγω ανησυχιών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εργοστάσιά της.

Οι επιβεβλημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν αλλάξει την προσέγγιση της Δύσης προς την Κίνα, σύμφωνα με τον Simon Edelsten της Artemis Investment Management LLP. Η εταιρεία αποεπένδυσε τις κινεζικές της τοποθετήσεις της πέρυσι μετά από τις πρώτες εχθρικές κινήσεις του Πεκίνου κατά των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών. Παράλληλα, η ρητορική του κινεζικού πολιτμπιρό κατά του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν συνεχίζει να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στους διεθνείς επενδυτές.

Για τον Brendan Ahern, CIO της Krane Funds Advisors: «οι ξένοι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε ένα τεράστιο sell-off των κινεζικών μετοχών το τελευταίο έτος». Ο ίδιος τόνισε πως η κυβερνητική παρεμβατικότητα «αποτέλεσε ευθεία απειλή στις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας» ενώ υπογράμμισε πως «έχει αυξηθεί πλέον η πιθανότητα εφαρμογής κυρώσεων κατά της κινεζικής αγοράς όπως ακριβώς έγινε στη Ρωσία».

Οι αποδόσεις των επενδύσεων στην κινεζική αγορά έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο δείκτης CSI 300 Index έχει καταγράψει ετήσια πτώση της τάξης του 15%, σε χαμηλό 8ετίας. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά από το μακρινό 2010, τα 10ετή κινεζικά ομόλογα δημοσίου δεν αποτελούν θελκτικότερη επιλογή από τα αντίστοιχα αμερικανικά. Παράλληλα, οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων βρίσκονται σε χαμηλό ρεκόρ 10ετίας.

Τα παγκόσμια funds προχώρησαν σε αποεπενδύσεις ύψους $7 δισ τον περασμένο Μάρτιο, ενώ «ξεφόρτωσαν» κινεζικά ομόλογα δημοσίου αξίας $14 δισ το τελευταίο δίμηνο.

«Οι αγορές ανησυχούν για τις σινορωσικές σχέσεις. Ο φόβος των επενδυτών έχει αυξηθεί μετά από την εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο Stephen Innes της SPI Asset Management.

Η αποεπένδυση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, όμως, δεν αποτελεί τόσο εύκολη επιλογή. Η Κίνα έχει αγορά ομολόγων συνολικής αξίας $21 τρισ. ενώ η αξία των μετοχών των χρηματιστηρίων της χώρας εκτιμάται στα $16,4 τρισ. Επιπροσθέτως, οι επενδύσεις στη χώρα αποτελούν καλή επιλογή διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, ιδιαίτερα τη στιγμή που το «φάντασμα» του πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, έχουν αποκαλέσει τις κινεζικές αγορές ως haven.

Όσο για τις κινεζικές αρχές, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα προσέλκυσης των ξένων επενδυτών. Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει διαφανείς και προβλέψιμες τακτικές έτσι ώστε να αποφευχθεί το μίνι-κραχ του 2021 μετά το crackdown κατά των τεχνολογικών εταιρειών. Η Κίνα μελετά και το ενδεχόμενο να επιτρέψει ελέγχους του αμερικανικού SEC σε κινεζικές, εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια επιχειρήσεις.

Τη στιγμή που οι κολοσσοί της Wall Street, όπως JPMorgan Chase και Goldman Sachs Group προσπαθούν να εξαγοράσουν τα κινεζικά τους επιχειρηματικά εγχειρήματα, αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αποεπενδύουν.

Τον περασμένο Μάρτιο η γερμανική Fraport προχώρησε σε πώληση του μετοχικού της μεριδίου στο αεροδρόμιο Xi’an, βάζοντας τέλος σε μια 14ετή επένδυση στην κινεζική αγορά. Σημειωτέον πως η Fraport κατέχει μετοχικό μερίδιο του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία το οποίο δε δύναται να πουλήσει λόγω των κυρώσεων. 

Αρκετές είναι οι κινεζικές εταιρείες οι οποίες έχουν αποφασίσει να διακόψουν ή να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στη Δύση. Η τεχνολογική startup TuSimple Inc αναμένεται να διαχωρίσει το κινεζικό της τμήμα από την επιχείρηση αυτή καθεαυτή, ενώ η πετρελαϊκή Cnooc ενδέχεται να αποχωρήσει από τις αγορές της Βρετανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ λόγω φόβων για την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαφοροποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων στην κινεζική αγορά δεν αποτελεί πια «σίγουρη» επιλογή, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης εχθρικής διπλωματικής ρητορικής των ΗΠΑ και των συμμάχων της κατά του Πεκίνου λόγω της σινορωσικής συμμαχίας.

Διαβάστε ακόμη

Μπέρμποκ: Τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα στο 2022

Mητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου – Αύξηση 9,7%

Σε πλειστηριασμό με €9,75 εκατ. στις 5 Μαΐου ένα από τα πιο γνωστά 5άστερα του Ναυπλίου

Exit mobile version