Η Ερυθραία αναφέρει ότι θα μειώσει το μέγεθος του στρατού της, πράγμα που αποτελεί μέρος των αλλαγών σε ένα σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης για το οποίο κατηγορείται από τα Ηνωμένα Έθνη, ότι έτσι διευκολύνει την προώθηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν προς την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.

Το επίσημο τέλος του πολέμου, διαρκείας δύο δεκαετιών με τη γειτονική Αιθιοπία σημαίνει ότι η χώρα που βρίσκεται πάνω σε μια κεντρική θαλάσσια διαδρομή προς το κανάλι του Σουέζ μπορεί να είναι σε θέση να προωθήσει ανθρώπους σε ηλικία εργασίας σε βιομηχανικές μονάδες, κυρίως σε τομείς όπως οι υποδομές και η αγροτική βιομηχανία, καθώς και να προωθήσει την αυτοαπασχόληση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ δήλωσαν ότι η μέχρι πρότινος πολιτική στρατολόγησης, τροφοδοτούσε ένα κύμα μετανάστευσης. Στην αιχμή του το 2015, οι κάτοικοι της Ερυθραίας ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα που διέσχιζε παράνομα τη Μεσόγειο, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Η Ερυθραία, η οποία είναι περίπου το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Πενσυλβάνιας, τους χαρακτηρίζει ως οικονομικούς μετανάστες.

“Σίγουρα θα παραμείνει ένας μικρός στρατός και οι άλλοι θα επικεντρωθούν στο αναπτυξιακό έργο όπως είχε προγραμματιστεί”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα Asmara ο υπουργός Εργασίας και Ανθρώπινης Ευημερίας Luul Gebreab.