Δωρεά ύψους 40 εκατ. δολαρίων (σχεδόν 37 εκατ. ευρώ) στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), με την οποία το Ισραήλ είναι στα μαχαίρια, ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία.

Τα κεφάλαια αυτά θα υποστηρίξουν «τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας, που μαστίζεται από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρέχοντας τρόφιμα σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και σκηνές σε 20.000 οικογένειες», δήλωσε σε ανακοίνωση το κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής του βασιλιά Σαλμάν (KSrelief).

«Είναι καθοριστικής σημασίας να ανταποκριθούμε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», ο οποίος απειλείται με λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο επικεφαλής του KSrelief, Αμπντάλα αλ-Ραμπίαχ.

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι απασχολεί εργασιακά «περισσότερους από 450 τρομοκράτες» στη Γάζα και δηλώνει ότι δώδεκα εργαζόμενοί της είχαν άμεση εμπλοκή στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία 1.160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Η UNRWA, που απασχολεί περίπου 30.000 ανθρώπους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, έπαυσε τα μέλη του προσωπικού της, για τα οποία υπήρχαν καταγγελίες για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, 15 χώρες, και κυρίως οι ΗΠΑ, είχαν αναστείλει στα τέλη Ιανουαρίου τη χρηματοδότησή τους μετά τις ισραηλινές κατηγορίες. Έκτοτε, αρκετές μεταξύ αυτών επανέλαβαν την καταβολή των χρημάτων τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η UNRWA αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εν είδει αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τη σαουδαραβική ανακοίνωση, ο διευθυντής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε ότι η δωρεά του Ριάντ «αντανακλά την αλληλεγγύη που το βασίλειο πάντα έδειχνε προς τους Παλαιστίνιους».

Διαβάστε ακόμη

Δεξαμενόπλοια: Γιατί δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση

Google: Γιατί το chatbot της δεν θα απαντά σε ερωτήσεις για εκλογές

Kομισιόν: Πρόταση για ετήσια στήριξη στην Ουκρανία ύψους €3 δισ. από «παγωμένα» ρωσικά assets (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ