Η επιστημονική κοινότητα στη Γαλλία έκανε ένα περαιτέρω βήμα για την κατανόηση της Covid-19.

Ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ και του Πανεπιστημίου του Λάος έψαξαν για ιούς παρόμοιους με αυτόν που προκαλεί την Covid μεταξύ εκατοντάδων μικρορινόλοφων νυχτερίδων.

Και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τρεις που ταιριάζουν με το μέρος της πρωτεΐνης-ακίδας του κορωνοϊού που χρησιμοποιείται για να συνδεθεί μέσω του ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2) που προκαλεί τη μόλυνση.

Πιο αναλυτικά, οι νυχτερίδες που βρίσκονται σε ασβεστολιθικές σπηλιές στο βόρειο Λάος βρέθηκαν να φέρουν κορωνοϊούς που έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό κοινό.

Το εύρημα, που αναφέρεται σε μελέτη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και ενδεχομένως να δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature, δείχνει ότι ιοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2 υπάρχουν στη φύση και μάλιστα σε πολλά είδη νυχτερίδων.

Η έρευνα υποστηρίζει την υπόθεση ότι η πανδημία ξεκίνησε από διασπορά του ιού που μεταδίδεται μέσω της νυχτερίδας.

Περίπου 1.000 τέτοιες μολύνσεις μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά στη νότια Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία, σε περιοχές με πολλούς πληθυσμούς νυχτερίδων από το γένος Rhinolophus, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι τρεις ιοί που βρέθηκαν στο Λάος, που ονομάστηκαν BANAL-52, BANAL-103 και BANAL-236, είναι «οι πιο κοντινοί πρόγονοι του SARS-CoV-2 που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Marc Eloit, επικεφαλής ανακάλυψης παθογόνων στο Ινστιτούτο Παστέρ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αυτοί οι ιοί μπορεί να συνέβαλαν στην προέλευση του SARS-CoV-2 και ενδέχεται να ενέχουν εγγενώς έναν μελλοντικό κίνδυνο άμεσης μετάδοσης στον άνθρωπο», είπε.

«Τώρα που παίρνουμε δείγματα από τη φύση, αρχίζουμε να βρίσκουμε αυτά τα στενά συνδεδεμένα κομμάτια γονιδιακής αλληλουχίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Edward Holmes, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 645 νυχτερίδες από 46 είδη – στις περιοχές Fueng και Meth της επαρχίας Vientiane και στις περιοχές Namor και Xay στην επαρχία Oudomxay – μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Οι νυχτερίδες ζουν σε ασβεστολιθικές σπηλιές στην Κίνα, στο Λάος και στο Βιετνάμ στη χερσόνησο της Ινδοκίνας.

Διαβάστε ακόμα:

Deals εκατομμυρίων για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα – Μπαράζ νέων συμφωνιών

Στο τέλος του έτους τα προγράμματα απονιτροποίησης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ακρίβεια: «Βαρυχειμωνιά» στο πορτοφόλι των νοικοκυριών (πίνακας)