Η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, δεδομένων των σημαντικών πωλήσεων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Οι καθαρές αγορές των κεντρικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατέγραψαν μείωση της τάξης του 64% στους 103 τόνους το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με δεδομένα του World Gold Council (WGC). Αυτό ώθησε τη ζήτηση στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πάνω από ένα έτος. 

Ο κύριος λόγος της μείωσης αυτής ήταν οι σημαντικές πωλήσεις εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας η οποία απελευθέρωσε 132 τόνους χρυσού στην εγχώρια αγορά. Η καταναλωτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, δεδομένου του υψηλου πληθωρισμού  στη χώρα και των φόβων για πολιτική αστάθεια μετά από τις εκλογές.

Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν κύριο πυλώνα στήριξης των τιμών του πολύτιμου μετάλλου, οι οποίες έχουν δεχθεί πιέσεις λόγω της συσφιγμένης νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές-ρεκόρ των κεντρικών τραπεζών το β’ εξάμηνο του 2022 απορρόφησαν τις πωλήσεις των μεγάλων επενδυτών, προκαλώντας αύξηση των τιμών του μετάλλου.

Η συνέχεια αυτών των αγορών αποτελεί κλειδί για την περαιτέρω εξέλιξη των τιμών του χρυσού φέτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Πολωνίας αύξησαν  τις αγορές τους.

Το WGC αναμένει πως η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες φέτος θα κυμανθεί σχεδόν στο 50% του υψηλού του 2022. Αυτό θα αντιστοιχίσει σε αγορές πάνω από 500 τόνων, σύμφωνα με την ανάλυση.

«Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει επανάληψη των πωλήσεων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας η οποία είχε προσπαθήσει να προσφέρει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες της χώρας», σημείωσε το στέλεχος της WGC, Τζον Ριντ, προσθέτοντας πως «αναμένουμε ένα καλύτερο γ’ τρίμηνο».

Σημειωτέον πως η ζήτηση για χρυσό στην κινεζική αγορά έχει, πια, περιοριστεί. Σε τριμηνιαία βάση, οι Κινέζοι αγόρασαν 31% λιγότερες μπάρες χρυσου, κοσμήματα και χρυσά νομίσματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές κοσμημάτων χρυσού κυμάνθηκαν σχετικά σταθερές στους 476 τόνους. Σταθερή αποδείχθηκε και η αγορά χρυσού από τον κλάδο της τεχνολογίας στους 70 τόνους, ενώ τα ETFs προχώρησαν σε πώληση 21 τόνων χρυσού. Τέλος, η συνολική προσφορά κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal Attica Group – ΑΝΕΚ

Μισθοί στο Δημόσιο: Αυτές είναι οι αυξήσεις για 665.000 δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

ΕΚΤ: Ο δομικός πληθωρισμός ενδεχομένως έχει κορυφωθεί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ