Τα σκληροπυρηνικά του… χρώματα επιβεβαίωσε εκ νέου ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σοκάροντας τις αγορές με την εκτίμηση πως, κόντρα στις προβλέψεις, η Τράπεζα μπορεί να κρατήσει στάση αναμονής καθόλη τη διάρκεια του 2024, αποφεύγοντας έτσι την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

«Πολύ φοβάμαι πως φεύγοντας από το Νταβός κάποιοι θα απογοητευτούν οικτρά» τόνισε χαρακτηριστικά,, μιλώντας στο CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αναφερόμενος σε όσους περιμένουν πως η πρώτη μείωση των ευρωεπιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από την άνοιξη.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές των επιτοκίων, διότι δεν πρέπει να μιλήσουμε γι’αυτό. Όλα όσα έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες παραπέμπουν στην αντίθετη κατεύθυνση, οπότε βλέπω ακόμη και την πιθανότητα να μην έχουμε καθόλου μείωση των επιτοκίων φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως «αν δεν δούμε μια καθαρή πτώση προς την κατεύθυνση του 2%, δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το πότε μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια».

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «μόλις οριστεί μια τέτοια ημερομηνία, θα πυροδοτήσει αμέσως μια δυναμική την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε… Και με όλη τη γνώση που έχουμε σήμερα, δεν θα ήταν ειλικρινές να το κάνουμε, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός».

Η οικονομία της ευρωζώνης έχει απογοητεύσει πρόσφατα και πιθανότατα θα αποδειχθεί ότι οι αξιωματούχοι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, υποστήριξε ο Χόλτσμαν. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις – όπως αυτή στη Μέση Ανατολή – κινδυνεύουν να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές ενέργειας, διατηρώντας την πίεση στις τιμές με τρόπο που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδοτώντας εικασίες σχετικά με το πότε οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα αντιστρέψουν τη μεγαλύτερη πολιτική νομισματικής σύσφιξης από την εισαγωγή του ευρώ πριν από 25 χρόνια. Οι traders στις αγορές επιμένουν να «ποντάρουν» σε έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ενώ οι οικονομολόγοι συγκλίνουν προς το σενάριο των τεσσάρων περικοπών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα σενάρια αυτά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρουσιάζουν μια σαφώς πιο συγκρατημένη άποψη. Τόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, όσο και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, τις προηγούμενες ημέρες, έχουν επαναλάβει την εκτίμηση πως το συμβούλιο πρέπει να βεβαιωθεί για τη σταθερή πτώση του πληθωρισμού προς την κατεύθυνση του 2% και πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει συζήτηση περί περικοπής των επιτοκίων. Αν και ειδικά ο Αυστριακός τραπεζίτης υιοθέτησε την πιο σκληροπυρηνική στάση μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και Γιοακίμ Νάγκελ

Μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ συμφώνησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η νομισματική χαλάρωση, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή πριν από το καλοκαίρι.

«Ίσως μπορούμε να περιμένουμε το καλοκαίρι ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες», δήλωσε στο Νταβός, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν εξαρτώμενοι από τα δεδομένα. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περικοπές».

Επί του παρόντος, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο γενικός πληθωρισμός θα φθάσει το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν πάνω από αυτό το όριο μέχρι το τέλος του 2026.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Έρχεται νέο re-rating για τις ελληνικές τράπεζες το 2024 (γραφήματα)

Νέο deal 800 εκατ. ευρώ για τη CVC στη Γερμανία – Ποια εταιρεία εξαγοράζει

Εγνατία Οδός: Υπεγράφησαν οι συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης ύψους €161 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ