Στην προειδοποίηση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο προκειμένου ο πληθωρισμός να τεθεί υπό έλεγχο, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

«Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το κατάλληλο επίπεδο, στο οποίο πρέπει να είναι τα επιτόκια, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν -το πόσο τους ακόμη δεν έχει καθοριστεί», είπε ο Γιόαχιμ Νάγκελ.

Επισήμανε δε ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται σύσφιξη, αλλά ούτε κάποια τόνωση.

Μιλώντας στην ανοιχτή ημερίδα της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο Γιόαχιμ Νάγκελ, ένας από τους πιο σκληρούς κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αναμένει σοβαρή οικονομική ύφεση.

Ακόμη, είπε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να κορυφωθεί στο 10% τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει έναν «σκληρό χειμώνα» με τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, παρόλα αυτά δήλωσε βέβαιος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τον δύσκολο χειμώνα και στη συνέχεια να δούμε ξανά μείωση στον πληθωρισμό», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ακόμη, ο Γιόαχιμ Νάγκελ είπε ότι οι επόμενες ενέργειες της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, και τόνισε τη δέσμευση των μελών της να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. «Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εκεί που πρέπει να είναι», είπε. «Είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε».

Διαβάστε ακόμη

«Καπέλο» μία δόση σε παλιά και νέα δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων

Ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο – Aντίδραση της Αγκυρας

Η γαλλική EDF σταματά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία για δύο χρόνια