BLOOMBERG

Νέες ταραχές αναμένονται στην αγορά ρυζιού λόγω Ελ Νίνιο

Η ξηρασία η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί στις ορυζοπαραγωγές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη στην παγκόσμια αγορά

Ο Ελ Νίνιο έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες στην Ασία και η ήδη προβληματική αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει, πια, το πρώτο μεγάλο τεστ του καιρικού φαινομένου.

Η αγορά έχει ήδη αποδειχθεί ταραγμένη λόγω των πλαφόν και απαγορεύσεων εξαγωγών ινδικού ρυζιού αλλά και της ξηρασίας η οποία προκαλεί περαιτέρω προβλήματα στη σοδειά.

Οποιαδήποτε νέα μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο ράλι τιμών, τη στιγμή που μόλις είχαν αρχίσει να εξορθολογίζονται μετά από το υψηλό 15ετίας το οποίο άγγιξαν πρόσφατα. 

Σε ολόκληρη την Ασία, πολλές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η κύρια εισαγωγέας Ινδονησία έχει ανακοινώσει μείωση της εγχώριας παραγωγής, ενώ οι αρχές του Βιετνάμ έχουν δώσει κατευθυντήριες στους αγρότες για νωρίτερη σπορά προς αποφυγή της επερχόμενης λειψυδρίας. Οι Φιλιππίνες, παράλληλα, παρέχουν βοήθεια στους γεωργούς οι οποίοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εν μέσω της αύξησης της τιμής του ρυζιού. Ο Ελ Νίνιο συνήθως επιφέρει ξηρότερο καιρό στην Ασία και προκαλεί πυρκαγιές.

Οι καιρικές συνθήκες οι οποία προκαλούν τις αναταραχές αυτές αποτελούν και τα πρώτα σημαντικά σημάδια των επιπτώσεων του κυκλικού φαινομένου. Ο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές περιόδους ξηρασίας, να φέρει συστήματα ηλεκτροδότησης στα άκρα, να επηρεάσει την αλιεία και να πλημμυρίσει ορυχεία από την Ασία, μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Universiti Malaya’s Institute of Biological Sciences, Μουχάμαντ Σακίριν Μισπάν, «πολλά γεωργικά προϊόντα, ιδιαίτερα αυτά τα οποία βασίζονται στο ύδωρ, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τον Ελ Νίνιο, επηρεάζοντας σημαντικά την παγκόσμια προσφορά».

Η αγορά του ρυζιού περνά ήδη μία μακρά περίοδο μεταβλητότητας μετά από τις απαγορεύσεις της ινδικής κυβέρνησης, κάτι το οποίο οδήγησε σε πυρετώδεις διπλωματικές και εμπορικές διαβουλεύσεις για σωρεία χωρών από την Ασία μέχρι την Αφρική και προκάλεσε αύξηση του πληθωρισμού στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Η Ινδονησία αναμένεται να εξάγει περισσότερο ρύζι φέτος και του χρόνου, τη στιγμή που η εγχώρια παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύριο τόνους. 

Το Βιετνάμ, όπως σημειώνει το Bloomberg, τόνισε στους καλλιεργητές του Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ πως πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα εάν θέλουν να έχουν ικανοποιητική σοδειά, αφού αναμένεται ξηρασία.

Σημειωτέον πως ο Ελ Νίνιο αποτελεί ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο το οποίο, όμως, συνδυασμένο με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας έχει σημαντικότερες επιπτώσεις στο όλο κλίμα. Ο φετινός Σεπτέμβριος αποτέλεσε τον θερμότερο στα καταγεγραμμένα ιστορικά, μετά από το θερμότερο καλοκαίρι στα ιστορικά του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Η εκτεταμένη ξηρασία θα οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές στη Νοτιοανατολική Ασία ενώ η Αυστραλία αναμένει πως οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα είναι αισθητές μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου, με τους κτηνοτρόφους να πρέπει να προετοιμαστούν.

Τέλος, ορισμένα αγροτικά προϊόντα όπως αμύγδαλα και αβοκάντο επωφελούνται από τον Ελ Νίνιο στην Καλιφόρνια αλλά το ρύζι, το κακάο, η ζάχαρη, το σιτάρι και το φοινικέλαιο, μεταξύ πολλών, άλλων επηρεάζονται αρνητικά.

Διαβάστε ακόμα

Mέση Ανατολή: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία (πίνακες)

Ιδρυμα Μποδοσάκη: Στο στάδιο της αξιολόγησης ο διαγωνισμός για το ακίνητο – φιλέτο στο Σύνταγμα (pics)

Άνοιξε το δρόμο για το ντίλ Enel –Macquarie η ΕΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""