Νεκρός σε συντριβή ελικοπτέρου είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ, σε ηλικία 56 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του REUTERS.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη το Σάββατο στην Αλάσκα. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα.

O Κέλνερ ήταν ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος στον επενδυτικό όμιλο PPF, το οποίο είχε συμμετάσχει στο αρχικό σχήμα που το 2013 είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Το PPF (Primary Privatization Fund) ιδρύθηκε το 1991 από τον Πετρ Κέλνερ και σε αυτό εντάχθηκε το 2004 ο εξίσου γνωστός Τσέχος επενδυτής, Γίρι Σμετς, στο πλαίσιο του deal πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού TV NOVA. Στην πορεία οι Κέλνερ και Σμετς διαχώρισαν τις δραστηριότητες του PPF, με τον πρώτο να επικεντρώνεται στις δραστηριότητες του PPF στην Τσεχία, κυρίως στο τραπεζικό τομέα, στις ενεργειακές και μεταλλουργικές δραστηριότητες σε Ρωσία και άλλες επενδύσεις.

Ο Κέλνερ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, με περιουσία που υπολογίζεται στα 17,5 δισ. δολάρια. To PPF διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία άνω των 52 δισ, δολαρίων.

Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Ποιες εταιρείες περιλαμβάνει ο όμιλος PPF

Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Κέλνερ ανακοινώθηκε από τον όμιλό του, την PPF, έναν όμιλο με ποικίλες δραστηριότητες και μια ευρεία γκάμα επενδύσεων, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου ανέρχονταν σε 44 δισ. ευρώ στα μέσα του 2020.

Το Reuters κατέγραψε μια λίστα με τις εταιρείες που συμπεριλαμβάνει ο επενδυτικός όμιλος:

-Home Credit: Τράπεζα λιανικής ενεργή σε εννέα αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας που είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πρώτους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Κίνας, με έναρξη λειτουργίας το 2007. Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλες αγορές για την τράπεζα. Το 2020 ανακοίνωσε ζημιές 584 εκατ. ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας, μετά από καθαρά κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2019.

– Air Bank: Τσεχική τράπεζα με 861.000 πελάτες που είναι το επίκεντρο μιας προσφοράς της PPF για την ανάληψη του ελέγχου της MONETA Money Bank. Η PPF ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι αύξησε το μερίδιό της στη MONETA στο 28,36% μετά από εθελοντική προσφορά μετοχών.

Παράλληλα, είναι σε συζητήσεις με την MONETA για τη συγχώνευση με την Air Bank και άλλων τσεχικών και σλοβακικών τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές της MONETA, γεγονός που θα έδινε στην PPF πλειοψηφικό πακέτο στην ανταγωνίστριά της.

-O2 Czech Republic: Τσεχικός όμιλος τηλεπικοινωνιών με σχεόν 6 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας και καθαρά κέρδη 262,3 εκατ. δολ. το 2020.

-Telenor CEE: Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας Telenor έχει πάνω από 10 εκατ.πελάτες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με κέρδη EBITDA ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2020.

– CETIN: Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο δεδομένων και επικοινωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που αποσχίστηκε από την O2. Διαθέτει πάνω από 45.000 χλμ καλωδίων οπτικών ινών. Τον περασμένο Φεβρουάριο η PPF είχε ανακοινώσει ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) του ομίλου.

-Central European Media Enterprises: Η CME είναι ένας όμιλος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έδρα την Πράγα. Ο Κέλνερ ολοκλήρωσε την εξαγορά της το 2020 με μια συμφωνία ύψους 2,1 δισ. δολ.

-Skoda Transportation: Η PPF είναι ο βασικός μέτοχος της τσεχικής εταιρείας κατασκευής των κρατικών μέσων μεταφοράς με μερίδιο 87,8%

-Τσεχικά διόδια: Η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμό για το 2018 σε συνεργασία με τον σλοβακικό όμιλο SkyToll για τη λειτουργία του συστήματος διοδίων στην Τσεχία.

-Sotio: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στις θεραπείες καρκίνου και αυτοάνοσων.

-Τομέας ακινήτων και real estate: Σε αυτόν τον τομέα ο όμιλος έχει assets αξίας 2,4 δισ. ευρώ σε μια ευρεία σειρά αγορών.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Ομοβροντία μέτρων στήριξης – €32 δισ. για την ανάκαμψη

Αγώνας δρόμου για τις άδειες των online τυχερών παιχνιδιών

Το Ever Given «αποκολλήθηκε» από τη Διώρυγα του Σουέζ