Σε μάχη με τον χρόνο εξελίσσεται η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης και λειτουργίας της αγοράς.

Ως γνωστόν, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), κυρίως στην τελευταία διετία, έχει επιφορτιστεί με πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία έχει ανταποκριθεί με συνέπεια. Ειδικά για τα παίγνια μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, άμεσο καθήκον της είναι να χορηγήσει τις άδειες λειτουργίας όπως προβλέπεται από το νόμο και το κανονιστικό πλαίσιο, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια, ώστε να αρχίσει η λειτουργία μίας πλήρως ρυθμισμένης αγοράς σε αυτό το πεδίο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος, σημειώνει: «Έχουν υποβάλλει αιτήσεις 20 επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν άδεια διεξαγωγής παιγνίων μέσω διαδικτύου. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους. Υπάρχει μία καθυστέρηση που οφείλεται κυρίως στον κορωνοϊό. Αυτό δυσκόλεψε και εμάς, αλλά και πολλούς από τους υποψήφιους. Ολοκληρώνονται τα τελευταία στάδια διαμόρφωσης του σχετικού κανονιστικού πλαισίου. Σύντομα θα ανακοινωθεί μία καταληκτική ημερομηνία για ολοκλήρωση υποβολής των δικαιολογητικών και μετά θα ακολουθήσει η χορήγηση των αδειών για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. Επιδιώκουμε η μετάβαση στη νέα ρυθμισμένη αγορά να γίνει ομαλά και να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα».

Τα επόμενα βήματα

Οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι καλούνται επικαιροποιήσουν τους φακέλους τους (σ.σ. έως τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών) προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης. Οσοι πληρούν τα κριτήρια, για αυτούς θα «κλειδώσει» η αίτηση και θα προχωρήσει ο έλεγχος από τις υπηρεσίες της ΕΕΕΠ. Για όσους παρόχους κριθεί από την Επιτροπή πως αιτιολογημένα αδυνατούν να καταθέσουν πλήρη φάκελο αδειοδότησης, εκτιμάται πως θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, μέχρι να προσκομίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, στην ΕΕΕΠ έχουν υποβληθεί 20 φάκελοι, εκ των οποίων οι 11 αφορούν υφιστάμενους παρόχους και οι 9 νέους. Καθώς, όμως, αναμένεται κάποιες από αυτές τις αιτήσεις να αντικατασταθούν από άλλες ή να ενοποιηθούν, προσώρας αυτό ο αριθμός είναι τυπικός. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των είκοσι, οι πέντε θεωρείται ότι έχουν πλήρη φάκελο.

Εν συνεχεία, όσες εταιρείες λάβουν το «έχειν καλώς» για τα υποβληθέντα στοιχεία και δικαιολογητικά και αδειοδοτηθούν, θα ειδοποιηθούν για να καταθέσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές και ως το τέλος Ιουνίου την πρώτη δόση του τιμήματος (υπάρχει και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής) της άδειας ή των αδειών που αποκτούν. Ωστόσο, για κάθε κάτοχο άδειας μεσολαβεί ένα ακόμη στάδιο προσκόμισης δικαιολογητικών προκειμένου να προβεί στην έναρξη της διεξαγωγής των παιγνίων (το λεγόμενο «go live»). Αυτό περιγράφεται στον Κανονισμό Παιγνίων (άρθρο 6) και προϋποθέτει, μεταξύ πολλών άλλων, να έχει κατοχυρώσει στην ιδιοκτησία του τα domain names των ιστότοπων διεξαγωγής των παιγνίων, να πληροί τις προϋποθέσεις του τόπου εγκατάστασης των data center κ.ά., ενώ θα απαιτηθεί και ένα διάστημα τεχνικών δοκιμών και προσαρμογών με τα κεντρικά τεχνολογικά συστήματα της ΕΕΕΠ.

Με όλα αυτά, εκτιμάται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ότι εντός Σεπτεμβρίου οι πρώτοι αδειοδοτημένοι πάροχοι με το νέο καθεστώς λειτουργίας της online αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα είναι σε «live mode» οι πλατφόρμες τους. Μέχρι τότε, οι υφιστάμενες εταιρείες της online αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το ισχύον καθεστώς, με το προσεχές καλοκαίρι να είναι υψηλού στοιχηματικού ενδιαφέροντος καθώς ξεκινά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro), που λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2021.

Οι άδειες

Σε ό,τι αφορά τις άδειες 7ετούς ισχύος, υπενθυμίζεται πως αυτές έχουν κατανεμηθεί σε δύο τύπους και χορηγούνται, χωρίς διαγωνισμό, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος:

  • Τύπος 1: Αδεια Διαδικτυακού Στοιχήματος με αντίτιμο 3 εκατ. ευρώ.
  • Τύπος 2: Αδεια Λοιπών Διαδικτυακών Παιγνίων με αντίτιμο 2 εκατ. ευρώ, που καλύπτει τα online παιχνίδια καζίνο, πόκερ (και παραλλαγές του) που διεξάγονται είτε σε ζωντανή μετάδοση (live), είτε με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG).

Θεωρείται βέβαιο ότι οι περισσότερες εταιρείες θα αποκτήσουν και τις δύο άδειες, καθώς, εκτός από τις στοιχηματικές τους πλατφόρμες, διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους πληθώρα διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, ενώ με τον συνδυασμό αυτό καθίσταται επιχειρηματικά πιο επικερδής η δραστηριοποίησή τους στην αγορά.

Οσο για τον αριθμό των εταιρειών που θα αδειοδοτηθούν τελικά, έμπειροι παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι είναι πρώιμο να γίνουν προβλέψεις. Πάντως, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι οι περισσότεροι υφιστάμενοι παίκτες της αγοράς θα αδειοδοτηθούν, ενώ… στοίχημα αποτελεί ο αριθμός των νέων εταιρειών που θα θελήσουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον διατηρείται υψηλό, καθώς το μέγεθος της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με όχημα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το 2020 τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των online παρόχων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 560 εκατ. ευρώ, κατά περίπου 30% αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Διαβάστε ακόμα: 

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται – Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις 

Οι Ισραηλινοί της Fattal «επενδύουν» στον προορισμό Ελλάδα 

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (vid)