Νέα άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, μετά την επίθεση της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για τη συμφωνία «απελευθέρωσης» εκατομμυρίων τόνων αγροτικών προϊόντων από τη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να εφαρμόζουν το σχέδιο επανέναρξης των θαλάσσιων εξαγωγών, το οποίο συμφωνήθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επίθεση αποτελεί μια πρώτη ένδειξη των κινδύνων που καλούνται να αναλάβουν οι μεταφορείς.  

Κίεβο και Μόσχα υπέγραψαν τη συμφωνία διευκόλυνσης των εμπορικών αγροτικών εξαγωγών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στα οποία κι αυτό της Οδησσού, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι πριν τον πόλεμο η Ουκρανία αποτελούσε μία από τις βασικές χώρες εξαγωγής σιτηρών προς όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή «πάγωσε» αυτές τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς και την αύξηση των διεθνών τιμών. 

Παρά τη συμφωνία για τη σταδιακή επανέναρξη των εμπορικών ροών, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του deal εξακολουθούν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στην τιμή των σιτηρών.  

Στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, τα συμβόλαια σιτηρών ενισχύονται σήμερα κατά 4,6%. Κατά 3,6% αυξάνονται και τα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου.  

Futures are rebounding from rout spurred by export deal

«Η επίθεση στην Οδησσό το Σάββατο αυξάνει τις ανησυχίες για τη συνέχιση των λιμενικών δραστηριοτήτων» εξηγεί η Agritel, σε σημείωμά της. «Η αγορά παραμένει νευρική μετά τους βομβαρδισμούς. Υπάρχει αμφισβήτηση για την επανέναρξη των εξαγωγών» 

Η Ουκρανία διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έπληξαν αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι, ενώ η Μόσχα διευκρίνισε ότι στόχος ήταν ουκρανική στρατιωτική υποδομή.  

Διαβάστε επίσης:

Η μετοχή που… ευνοείται από την ευλογιά των πιθήκων – Γιατί κάνει ράλι 60%

Το πολύπλοκο σχέδιο του «αφεντικού» της Hyundai (pics)

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή