Εντός της ημέρας ο Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει λεπτομερώς το πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ελέω κορωνοϊού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 5 επιπέδων που προσομοιάζει με το σχέδιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το οποίο θα περιγράφει το πώς θα αρθούν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην οικονομία.

Τα 5 επίπεδα συναγερμού εκτείνονται από το Νο1 (πράσινο), που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα, μέχρι το 5 (κόκκινο). Η Βρετανία αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να πάει από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3, που σημαίνει ότι η μόλυνση με Covid-19 δεν επεκτείνεται δραματικά, όπως αναμένεται να πει ο Τζόνσον, ο οποίος θα ξεκινήσει το διάγγελμά του με το μότο: «Μείνετε σε επαγρύπνηση, ελέγξτε τον κορωνοϊό και σώστε ζωές».

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει: «Θα λάβουμε τις αποφάσεις που συνεχίζουν να σώζουν ζωές και να προστατεύουν το σύστημα υγείας, προχωρώντας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και με αυστηρές ππροϋποθέσεις».

Ο Τζόνσον θα καλέσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να είναι σε επιφυλακή, τηρώντας τους κανόνες αποστασιοποίησης και δυνητικά θα εκνευρίσει κάποιους από το Συντηρητικό Κόμμα που επιθυμούν το τέλος του lockdown που έπληξε την οικονομία

Πηγή με γνώση των εξελίξεων ανέφερε ότι οι κανόνες ενδέχεται να μην αλλάξουν σημαντικά μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναγγείλει και τα πολυαναμενόμενα μέτρα για τις αφίξεις στη χώρα. Οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών που επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα λάβουν εντολή να μπουν σε απομόνωση για 14 ημέρες, ώστε να αποφευχθεί δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Οι νέοι κανόνες, που πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, θα αναγκάζουν τους ταξιδιώτες να δηλώσουν πού σκοπεύουν να μείνουν κατά την απομόνωσή τους. Όποιος βρεθεί να παραβιάζει τους κανόνες θα αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 1.000 λίρες ή πιθανή απέλαση.

Τα μέτρα είναι πιθανό να αυξήσουν την κριτική έναντι της κυβέρνησης ότι αντέδρασε με καθυστέρηση για να συγκρατήσει την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πάνω από 31.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Ηδη από τα τέλη Μαρτίου, μια ομάδα βουλυετών είχε απευθύνει ερώτηση στην κυβέρνηση γιατί δεν εφάρμοσε σχέδιο παρακολούθησης των ατόμων που φθάνουν στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.

Για τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, τα μέτρα θα κάνουν στους ταξιδιώτες να σκεφτούν δύο φορές πριν μπουν στο αεροπλάνο και πιθανότατα θα βάλουν τέλος στα σχέδια των Βρετανών για διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι.

Η British Airways, η οποία χρησιμοποιεί ως έδρα το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου – το πιο πολυσύχναστη Ευρώπη με 80,9 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως – μειώνει κατά 12.000 τις θέσεις εργασίας και η Virgin Atlantic Airways προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση.