Μια «κλεφτή ματιά» στο «πράσινο» μέλλον της έριξε η Βρετανία το περασμένο σαββατοκύριακο. Εν μέσω σπάνιας για την εποχή -αλλά και γενικά- ηλιοφάνειας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ήλιου ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη παραγωγή από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες των βρετανικών νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η ηλιακή παραγωγή ενέργειας κατέγραψε άνοδο-ρεκόρ στα 8,728 μεγαβάτ το μεσημέρι της Κυριακής, φτάνοντας το υψηλό που είχε αγγίξει τον περασμένο Μάϊο (26 Μαίου 2017). Συνολικά ο ήλιος κάλυψε το 26,9% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας, κερδίζοντας το φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ήταν μηδενική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Drax Plc.

Το ενεργειακό “μίγμα” της Βρετανίας αλλάζει, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγουν νέους ορίζοντες. Η άλλοτε “στυλοβάτης” της βιομηχανίας της ενέργειας Βρετανία, έφτασε να διανύσει τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς την ανάγκη παραγωγής ενέργειας από ορυκτές μορφές, στα τέλη του Απρίλη, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Βρετανίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 38% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι χρεώσεις στην ηλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται με περίεργο τρόπο, καθώς σημειώνεται μεγάλη άνοδος στις 9 το βράδυ όταν έχει δύσει ο ήλιος και υπάρχει αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα το δίκτυο να απαιτεί ενίσχυση από τα εργοστάσια φυσικού αερίου και λιγνίτη. Οι τιμές υποχωρούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν τα φωτοβολταικά αποδίδουν τη μέγιστη ενέργεια.

Το παρακάτω γράφημα αναπαριστά ένα σχήμα γνωστό στους traders της Ευρώπης ως τα “κέρατα του διαβόλου”. Στις ΗΠΑ είναι γνωστό ως η “καμπύλη της πάπιας”. Δείχνει την πορεία της ενεργειακής ζήτησης των νοικοκυριών, έχοντας λάβει υπόψιν και την ηλιακή ενέργεια.

Η ηλιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στα 16 γιγαβάτ μέχρι το 2021 και στα 18 γιγαβάτ μέχρι το 2023, σε σχέση με τα 13 γιγαβάτ που είναι τώρα. Ενδεικτικά, η διαφορά της ενέργειας από το 2013 μέχρι το 2021 είναι ισοδύναμη με το συνολικό πυρηνικό “στόλο” της χώρας “αναμμένο” για μερικές ώρες κάθε ηλιόλουστο απόγευμα.