Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ το Σάββατο ύστερα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου. Δήλωσε ότι οι μαχητές του θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τον ρωσικό τακτικό στρατό.

Πάντως, ο ιδρυτής της μισθοφορικής Wagner καυτηρίασε τα αποτελέσματα της στρατηγικής του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, υποδεικνύοντας το ολοένα και αυξανόμενο μένος των εθνικιστών, δεκαπέντε και πλέον μήνες μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επαίνεσε τις αμυντικές ικανότητες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ενώ περιφρόνησε το αφήγημα της «αποναζιστικοποίησης και αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας» το οποίο χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή του πολέμου. Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τους ανώτατους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης πως «αφήνουν τη Ρωσία απροστάτευτη», αναφερόμενος σε πρόσφατη εισβολή στα ρωσικά σύνορα μέσω της Ουκρανίας.

«Η αποναζιστικοποίηση για την οποία μιλούμε έκανε την Ουκρανία μία χώρα γνωστή στο παγκόσμιο στερέωμα. Πως την αποστρατικοποιήσαμε; Αντ’ αυτού, ενισχύσαμε τον στρατό της. Είναι, πια, μία χώρα με εξαιρετικά ισχυρό στρατό», τόνισε ο Πριγκόζιν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφαρμογή Telegram, σύμφωνα με το Bloomberg.

O Πριγκόζιν έχει εντείνει την κριτική του κατά της στρατηγικής την οποία ακολουθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ουκρανικές μονάδες ετοιμάζονται για αντεπίθεση μέσω της οποίας ελπίζουν πως θα εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από τα ανατολικά και νότια της χώρας. Σημειωτέον πως το μισθοφορικό Wagner Group έχει, στο παρελθόν, προωθήσει τα συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει πολλάκις κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

«Για κάποιο λόγο φαίνεται πως αποτυγχάνουμε συνεχώς», υπογράμμισε ο Πριγκόζιν, αναφερόμενος στην αποτυχία του Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά και την υποχώρηση του ρωσικού στρατού, προσθέτοντας πως «ο Στάλιν θα είχε εκτελέσει 200 στελέχη του στρατού για την αποτυχία τους αυτή. Μέχρι τώρα, ο Πούτιν δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα».

Η κριτική του Πριγκόζιν αποτελεί ένδειξη των εντάσεων μεταξύ του Wagner Group, του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) όσον αφορά τις αιτίες της αποτυχημένης πολεμικής καμπάνιας, σύμφωνα με τον διευθυντή του think tank Re:Russia, Κίριλ Ρογκόφ. 

«H ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη μετέτρεψε τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε πολύ ισχυρότερο αντίπαλο, λόγω της χρηματοδότησης και της αποστολής στρατιωτικού υλικού τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη», ανέφερε ο Πριγκόζιν.

«Εάν είχαν 20.000 ικανούς στρατιώτες πριν τον πόλεμο, τώρα πια έχουν πάνω από 400.000», τόνισε ο ιδρυτής του μισθοφορικού γκρουπ προσθέτοντας πως οι Ουκρανοί είναι πια πολύ καλά εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών τους λειτουργούν εξαιρετικά.

Ο Πριγκόζιν συμπλήρωσε πως η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει στρατιωτικό νόμο, να επεκτείνει την επιστράτευση και να θυσιάσει όλες τις πρώτες ύλες της χώρας για τον πόλεμο.

Όσον αφορά την πρόσφατη εισβολή στο Μπέλγκοροντ από φιλο-ουκρανικές δυνάμεις, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το ρωσικό στρατό για έλλειψη αμυντικών δυνατοτήτων, τονίζοντας πως «δεδομένου του πόσο εύκολα πέρασαν τα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στη Μόσχα αύριο».

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ζήτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα σε δολάριο για να αποφύγει κίνδυνο χρεοκοπίας

Πώς να αποφύγετε τον φόρο από τα «φέσια» στα ενοίκια

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ