Ο ιδρυτής της ZARA Αμάνσιο Ορτέγκα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας, επέκτεινε  πέρυσι το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό του με εμπορικά  ακίνητα, αποκτώντας τουλάχιστον 10 ακίνητα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλοι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές και οι εταιρείες τους παρέμειναν επικεντρωμένοι στην κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων, η οποία χτυπήθηκε πολύ από την πανδημία και τις συνέπειες της εξ αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου του 2023 της εταιρείας Νάιτ Φρανκ.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι εξομοίωσαν το μερίδιό τους ξοδεύοντας 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές γραφείων, χώρων εφοδιαστικής αλυσίδας και για ενοικίαση κατοικιών, καθώς οι χρεοκοπίες αρχίζουν να αυξάνονται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται ως “το τέλος του εύκολου χρήματος”.

Πλούσιοι ιδιώτες, οικογενειακά γραφεία και μικρές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλότερα χρέη που είχαν και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς τους ορίζοντες για να δαπανήσουν συνολικά 455 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε εμπορικά ακίνητα.

Το σύνολο των επενδύσεων που έκαναν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου σημείωσε μείωση κατά 8% σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες, όταν η περιορισμένη ζήτηση μετά τα lockdown λόγω του Covid-19 εκτόξευσε τις δαπάνες των ακινήτων τους, σύμφωνα με την έκθεση. Ο όγκος των θεσμικών εταιρειών μειώθηκε κατά 28% την ίδια περίοδο.

«Οι ιδιώτες αγοραστές επωφελούνται από τη συνεχή ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και τις ισχυρότερες συναλλαγματικές θέσεις», δήλωσε ο Άλεξ Τζέιμς, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος των πελατών της Νάιτ Φρανκ. «Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με τους ιδιώτες επενδυτές να αναζητούν τρόπους διατήρησης ρευστότητας».

Τα στοιχεία υποδεικνύουν τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές των υπερπλούσιων του κόσμου και το πώς συχνά επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τον πλούτο τους μέσω της ακίνητης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα σήμερα οι πωλήσεις εμπορικών ενυπόθηκων ομολόγων μειώνονται καθώς τα υψηλά επιτόκια πέφτουν σε ογκώδη δάνεια.

Ο Ορτέγκα, 86 ετών, αγόρασε πέντε τοποθεσίες για εφοδιαστική αλυσίδα στις ΗΠΑ έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Αγόρασε έναν πολυτελή ουρανοξύστη κατοικιών στο Σιάτλ τον Δεκέμβριο έναντι περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού προηγουμένως είχε αγοράσει και ένα κτίριο γραφείων της Amazon στην πόλη.

Ένας εκπρόσωπος του οικογενειακού γραφείου του Ορτέγκα, της Pontegadea, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Ορτέγκα έχει καθαρή περιουσία 63,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το μεγάλο του μερίδιο στην εταιρεία Inditex, ιδιοκτήτη της Zara.

Ο Τζόι Τσάι, συνιδρυτής της Alibaba Group Holding, εμφανίστηκε επίσης πέρυσι με μερίδιο σε περισσότερα από μισή ντουζίνα πεντάστερα ξενοδοχεία σε όλη την Ισπανία μέσω του οικογενειακού του γραφείου, Blue Pool Capital.

Σύμφωνα με τον Λίαμ Μπέιλι, που είναι επικεφαλής έρευνας της εταιρείας Νάιτ Φρανκ, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των πλούσιων και των θεσμικών εταιρειών του κόσμου. «Για ένα κτίριο γραφείων στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα έχει επενδυτικό σκοπό, αλλά μπορεί επίσης να εξυπηρετεί την στέγαση του οικογενειακού γραφείου του ιδιοκτήτη».

Οι ιδιώτες επενδυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενοικίαση κατοικιών στον τομέα των εμπορικών ακινήτων το 2022 όπου διέθεσαν το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη παραμένει κόμβος για συμφωνίες ακινήτων ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση του Νάιτ Φρανκ.

Η Νέα Υόρκη ηγήθηκε επίσης στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για τα ποσά που δαπανήθηκαν για εμπορικά ακίνητα από ντόπιους ιδιώτες επενδυτές το 2022, ενώ το Λονδίνο έλαβε το υψηλότερο ποσό από ξένους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τέσσερις Eλληνίδες πλοιοκτήτριες που πρωταγωνιστούν το 2023

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)

Τάσος Ηλιακόπουλος (Interamerican): «Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σύμμαχος ζωής και επάγγελμα με μέλλον»