Δεν ανήκει στους πιο «φωτογραφημένους», αλλά σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στους πλέον επιτυχημένους μάνατζερ που μετέτρεψαν τις διαδοχικές κρίσεις σε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Ο λόγος για τον Ανδρέα-Πλάτωνα Βρεττό, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της αλυσίδας ειδών υγιεινής και σπιτιού Ravenna Α.Ε.

Ο κ. Βρεττός, όπως αποκάλυψε η στήλη Darkroom πριν λίγες μέρες, επικράτησε του Ομίλου Σκλαβενίτη στο ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» με διακύβευμα ένα ακίνητο- «φιλέτο» επί της Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων με κτιριακό συγκρότημα 10.000 τ.μ., όπου στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Ν. & Μ. Πετζετάκης (Στρώματα, αφρολέξ κλπ) στην Λ. Κηφισού 103. Όταν πρόσφατα το ακίνητο βγήκε σε δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σκλαβενίτης κατέθεσε προσφορά 9,1 εκατ. ευρώ, αλλά ο Ανδρέας Βρεττός πλειοδότησε προσφέροντας 11,51 εκατ. ευρώ. Αφού κέρδισε αυτή τη μάχη απέναντι σε έναν σαφώς ισχυρότερο αντίπαλο, σκοπεύει, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, να αξιοποιήσει το μεγάλο ακίνητο για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου σχετικού με τα είδη σπιτιού. Υπάρχουν μάλιστα και επαφές με τη δημοτική αρχή της περιοχής.

Το χτίσιμο της Ravenna

Η εταιρεία Ravenna Α.Ε. συστάθηκε το 2002 και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2003 με τις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι. Ωστόσο, οι ιδρυτές της διαθέτουν εμπειρία στον χώρο των ειδών υγιεινής και πλακιδίων από το 1982.


Το 2012 έγινε το επόμενο βήμα με τη δημιουργία τμήματος που ασχολείται αποκλειστικά με τη χονδρική πώληση, ενώ από το 2016 η επιχείρηση μπήκε και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω του e-shop “ravenna.gr”.

Έναν χρόνο μετά, το 2017, εγκαινιάστηκε το κατάστημα Θεσσαλονίκης, ένας σύγχρονος χώρος 5.000 τ.μ. όπου εκτός από πλακάκια και είδη υγιεινής, διατίθενται έπιπλα και φωτιστικά. Το 2019 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτος- «σταθμός» καθώς τον Δεκέμβριο άνοιξε τις πόρτες του το κατάστημα των 6.500 τ.μ. του Κηφισού, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις διαχρονικά στον κλάδο των ειδών υγιεινής και πλακιδίων.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Η εταιρεία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα «ανθεκτική» κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων, καθώς όχι μόνο διατήρησε αλλά αύξησε σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις της. Έτσι, το ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της πανδημίας, 2020 πέτυχε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων από τα 15,855 εκατ. ευρώ στα 21,6 εκ. ευρώ τζίρο. Το 2021 σημείωσε περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών της με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 25,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη σε 1,822 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, «η οικονομική θέση της εταιρείας θεωρείται ικανοποιητική, καθώς ενισχύει διαρκώς την ανταγωνιστική της θέση, διαθέτει ρευστότητα – με σχεδόν μηδενικές επισφαλείς απαιτήσεις – και αυξάνει σημαντικά την πελατειακή της βάση κυρίως μέσω της συνεχούς προώθησης και ανανέωσης της γκάμας εμπορευμάτων, της επιτυχημένης πορείας στο χώρο της χονδρικής, της λειτουργίας ενός πρωτοποριακού – καινοτόμου δικτύου ηλεκτρονικής πωλήσεως (e-shop), που φέρνει την Ravenna στο σπίτι κάθε πελάτη σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται και τέλος μέσω των υποκαταστημάτων της Ravenna τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στην πόλη της Αθήνας με προσθήκη επίπλων – φωτιστικών. Η διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα της 100% δικής μας εισαγωγής προϊόντων, προσδίδει τη μόνιμη δυνατότητα ανταγωνιστικότερων τιμών, άλλα και καλύτερων περιθωρίων κέρδους σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Μέρος της επιτυχίας ασφαλώς πιστώνεται στον επικεφαλής της Α. Βρεττό που «ζει» την εταιρεία από την ίδρυσή της έχοντας χαράξει και τη στρατηγική της, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο «μεγάλη γκάμα, ετοιμοπαράδοτα προϊόντα, χαμηλές τιμές».

Όσον αφορά τις επόμενες επενδύσεις, εκτός από αυτή που θα δρομολογηθεί για το νέο ακίνητο επί της Λ. Κηφισού, είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διανομής 18.000 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 50.000 τ.μ., αλλά και η κατασκευή ενός νέου σημείου πώλησης 7.500 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 9 στρεμμάτων.

Διαβάστε ακόμη  

Οι τέσσερις Eλληνίδες πλοιοκτήτριες που πρωταγωνιστούν το 2023

Οι εκλογές μεταθέτουν τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις   

Δρ Βασίλης Γρηγορίου (Advent Technologies): Στην κορυφή των ευρωπαϊκών ερευνών για το υδρογόνο (pics)