Bloomberg

Ο Σολτς γνώριζε για την Wirecard ένα χρόνο πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου

  • newsroom


Το οικονομικό σκάνδαλο εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ: Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο παρατυπιών στην Wirecard και ο υφυπουργός του έχει παραδεχθεί δύο συναντήσεις του με τον τότε CEO της εταιρείας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς γνώριζε για την πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από την Wirecard από τον Φεβρουάριο του 2019, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου και την κατάρρευση της εταιρείας.

Η Γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (BaFin) είχε ενημερώσει τον Σολτς για τις «υποψίες για την χειραγώγηση της αγοράς», σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Bloomberg. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις στον υπουργό ότι η BaFin θα «διερευνήσει το θέμα προς όλες τις κατευθύνσεις», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο επικαλούνται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σολτς έχει αρνηθεί οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη στο σκάνδαλο της Wirecard. Ο υφυπουργός του, Γιέργκ Κούκις, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι συναντήθηκε με τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Μάρκους Μπράουν δύο φορές στο τέλος του περασμένου έτους.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών την Πέμπτη, δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση για την ραγδαία πτώση της εταιρείας που φιλοδοξούσε να ηγηθεί του κλάδου στην Ευρώπη.

Η γνώση του Σολτς για τις υποψίες σχετικά με την Wirecard αυξάνει την πίεση για τον υψηλόβαθμο Σοσιαλδημοκράτη του συνασπισμού της Μέρκελ. Η καγκελάριος έχει κρατήσει αποστάσεις από το θέμα, δηλώνοντας ότι η ευθύνη για την εκκαθάριση του ζητήματος βαρύνει τον Σολτς.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ δήλωσε σήμερα ότι «το ποιες πληροφορίες είχε το υπουργείο Οικονομικών και σε ποια χρονική στιγμή θα ανακοινωθεί από το υπουργείο και η καγκελάριος θεωρεί ότι έτσι πρέπει να γίνει». Ωστόσο απέφυγε να δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Σολτς, αναφέροντας ότι «η καγκελάριος συνεργάζεται στενά με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου».

Η Wirecard, εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου, χαρακτηρίστηκε ως «εθνική ντροπή» όταν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι πιθανότατα δεν υπάρχει το ένα τέταρτο του ισολογισμού της. Η ανακοίνωση πυροδότησε έναν κύκλο κατηγοριών μεταξύ τραπεζών, ελεγκτών και κρατικών αρχών και αποκάλυψε τα μεγάλα κενά στην εποπτεία των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών της χώρας.

«Από πολιτική άποψη, είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών αναμείχθηκε στην υπόθεση σε τόσο πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο Ντανιαλ Μπαιαζ, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

«Ο Σολτς είχε την Wirecard στο «ραντάρ» του, είχε ένα ενδιαφέρον, αλλά αυτό το ενδιαφέρον προφανώς δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να τον ωθήσει να αναλάβει δράση», είπε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του και ότι δεν αποκλείει το αίτημα για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς (BaFin), η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή όπως φαίνεται επικεντρώθηκε στη στοχοποίηση επενδυτών που υποστήριζαν την ύπαρξη παρατυπιών στη Wirecard και στοιχημάτιζαν κατά της μετοχής της εταιρείας, παρά στην ίδια την εταιρεία.

Η ρυθμιστική αρχή είχε δηλώσει τον Μάρτιο του περασμένου έτους ότι διερευνά και τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος της BaFin, Φέλιξ Χουφελντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Αρχή συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την αποτυχία να εντοπίσουν αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μαζική απάτη» στην εταιρεία. Ωστόσο, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της BaFin κατά των short sellers ως νομική υποχρέωση της.