Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανταγωνίζονται για την κυριαρχία σε μια από τις πιο δυναμικές γωνιές της ηπείρου.

Οι κυβερνήσεις σε μέρη της ανατολικής Ευρώπης, όπου η ανάπτυξη ξεπερνά αυτή της ζώνης του ευρώ, χαλαρώνουν τη «θηλιά» τους στα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η Σερβία και η Σλοβενία ​​είναι οι τελευταίες χώρες που προσφέρουν μερίδιο στις τράπεζες τους, ανοίγοντας ένα πιθανό πεδίο μάχης, καθώς η OTP Bank Nyrt. της Ουγγαρίας, η Raiffeisen Bank International AG και η Erste Group Bank AG με έδρα τη Βιέννη και οικονομικοί επενδυτές επιδιώκουν να διευρύνουν το αποτύπωμα τους στην περιοχή.

Στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, η επέκταση των δανειακών βιβλίων από τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες καθιστά τις τράπεζες πιο ελκυστικές ως στόχους εξαγοράς εν μέσω ανασχηματισμού της βιομηχανίας. Στα Βαλκάνια, η μακρόχρονη επιφύλαξη σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια περιοχή με φήμη διαφθοράς, εθνικών συγκρούσεων και οικονομικής αστάθειας, αρχίζει να υποχωρεί.

Εν μέρει λόγω της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σλοβενία προσφέρει μερίδιο σε δύο τράπεζες οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο σχεδόν της αγοράς και η Σερβία πουλά μια τράπεζα που ελέγχει περίπου το 11% του τραπεζικού κλάδου.

Σε μια ένδειξη για το «χαμό» γύρω από τις εν λόγω συμφωνίες, 14 εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την παροχή συμβουλών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πώληση της Komercijalna Banka AD Beograd, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο Βελιγράδι. Η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει έναν νικητή μέχρι το τέλος του έτους για την τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία 3,1 δισ. ευρώ.

Η πώληση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για τη Σερβία να εκπληρώσει το νέο πρόγραμμα των 30 μηνών του ΔΝΤ.

Η Σλοβενία ​​αυτό το μήνα πούλησε το 59,1% της Nova Ljubljanska Banka για 608,6 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα ήταν ο κύριος αποδέκτης κρατικής βοήθειας ύψους 3,2 δισ. ευρώ το 2013 και η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκτοτε ζήτησαν από την κυβέρνηση να πουλήσει την κυριότητά της.

Τουλάχιστον πέντε ενδιαφερόμενοι ενδέχεται να υπάρχουν για την Abanka, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε περιουσιακά στοιχεία της Σλοβενίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Finance της Λιουμπλιάνα. Οι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν την OTP, την Apollo Global Management με έδρα τις Η.Π.Α. και την Blackstone Group LP, ανέφερε η εφημερίδα.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale SA, απομακρύνονται από ορισμένες χώρες για να επικεντρωθούν στις βασικές αγορές, άλλες αναζητούν ευκαιρίες από την Πολωνία μέχρι τη Βουλγαρία.

Ακόμα και με σκάνδαλα και ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρημάτων που μαστίζουν μερικές από τις τράπεζες της περιοχής, από τη Λετονία και την Εσθονία μέχρι Πολωνία, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εφημερεύει. Σε μια ένδειξη, οι τράπεζες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των κερδών για το τελευταίο τρίμηνο περιλάμβαναν τους τοπικούς κολοσσούς Bank Pekao SA, Komercni banka AS και OTP. Από τις δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή, οι KBC Group NV, η Raiffeisen, η Societe Generale, η Intesa και η Erste ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες των αναλυτών.