Μέχρι τώρα κάποιος που αποφάσιζε να μετακομίσει στην Πορτογαλία είχε ένα καλό κίνητρο για να το κάνει: τη χαμηλότερη φορολόγηση για διάστημα 10 ετών, χάρη στο ειδικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου  για τους μη μόνιμους κατοίκους. Τώρα αυτό πρόκειται να αλλάξει, όπως ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα.

Το ευνοϊκό καθεστώς θα λήξει εντός του 2024, ωστόσο θα παραμείνει εν ισχύ για όσους ήδη επωφελούνται από αυτό, είπε ο Κόστα σε συνέντευξή του στο CNN Portugal το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο να τερματίσει το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα για τους ξένους αγοραστές ακινήτων, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσιτών οικιστικών ακινήτων σε μια από τις φτωχότερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, όπου οι τιμές στην αγορά κατοικιών έχει πάρει την ανιούσα.

«Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα επίπεδο φόρου για τους μη μόνιμους κατοίκους», δήλωσε ο Κόστα. Αυτό το μέτρο «κάποτε είχε νόημα. Η διατήρησή του και στο μέλλον είναι η παράταση ενός μέτρου φορολογικής αδικίας που δεν δικαιολογείται, και είναι επίσης ένας τρόπος να συνεχίσουμε να διογκώνουμε τις τιμές στην αγορά κατοικίας. Δεν θα έπρεπε να διογκώνεται, το αντίθετο μάλιστα, καθώς έχουμε φτάσει σε τιμές που είναι απολύτως μη βιώσιμες».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι συνολικά 89.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς ευνοϊκής φορολόγησης των μη μόνιμων κατοίκων μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητούνται 2 δισ. από φοροφυγάδες για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα 3+1 νέα ηχηρά σφυριά για ξενοδοχεία (pics)

Εκτίναξη εσόδων για την πληροφορική πριν… τρέξει το RRF – Ο «χάρτης» των κερδών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ