Η εβδομάδα τελειώνει και η παγκόσμια οικονομία αν και προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας βάλλεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει μία «φωτογραφία» της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα με τη βοήθεια επτά γραφημάτων.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 4% και η αύξηση των μηνιαίων μισθών επιταχύνθηκε, θέτοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο.

Ενώ οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται σε όλο τον κόσμο, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν την άνοδο ως προσωρινή, παρά την απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα.

Μεταξύ άλλων, ο δανεισμός στη Μεγάλη Βρετανία μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκε ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκαν, προσφέροντας μια μεικτή εικόνα για τη δύναμη των καταναλωτών πριν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Πιο αναλυτικά:

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,9% και οι μισθοί εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα, καθιστώντας ακόμα πιο ανελαστική την αγορά εργασίας γεγονός που αναμένεται να συνηγορήσει υπέρ της ανόδου των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Μάρτιο, παρά τη περιορισμένη αύξηση των μισθών.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021.

Η επιχειρήσεις αναζητούν απεγνωσμένα για προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανοδική ζήτηση, αυξάνοντας τους μισθούς. Αυτό που είναι λιγότερο ευρέως κατανοητό είναι ότι, σε πολλούς κλάδους, οι ελλείψεις εργαζομένων πιθανότατα θα επιμείνουν για χρόνια – ή ακόμα και δεκαετίες – μετά την πανδημική κρίση.

Ευρώπη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ξεπερνώντας το προηγούμενο επίπεδο – ρεκόρ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνση και περιπλέκοντας το έργο των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επιμένουν ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί καταναλωτές «φόρτωσαν» τις κάρτες τους περισσότερο και από τον Ιούλιο του 2020 ενόψει των Χριστουγέννων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία υποχώρησαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, καθώς η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες διέψευσε τις ελπίδες για ανάκαμψη από την πανδημία.

Ασία

Οι δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών μειώθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, ένδειξη απροσδόκητης ρευστότητας στην κατανάλωση, ακόμη και πριν αρχίσει να εξαπλώνεται η παραλλαγή του ιού.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Σιγκαπούρης επιταχύνθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ισχυρή μεταποίηση που δίνουν ώθηση στην οικονομία για ολόκληρο το έτος.

Αναδυόμενες αγορές

Η βιομηχανική παραγωγή της Βραζιλίας μειώθηκε τον Νοέμβριο για έκτο συνεχόμενο μήνα, προκαλώντας ανησυχίες για την έκταση της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Εν κατακλείδι

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλα εμπόδια και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία, αλλά πέρα από και πάνω από αυτά βρίσκεται η μεγαλύτερη πρόκληση που δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεσηκώνονται τα σωματεία στην Ευρώπη – Απαιτούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών (pics)

«Για τα μάτια σου μόνο»: Το διαφημιστικό σκάνδαλο της Mercedes-Benz στην Κίνα

Νόβακ Τζόκοβιτς: Το παιδί του πολέμου που διχάζει την υφήλιο (pics+vid)