Στο 3,9% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου, καθώς τα ισχυρά νούμερα ανεργίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ενίσχυσαν τον μέσο δείκτη, αυξάνοντας τους Βρετανούς που είναι πλέον οικονομικά ανενεργοί. Μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο αριθμός απασχολούμενων μειώθηκε κατά 429.000.

Ακόμα πιο ζοφερά τα νούμερα για τον μήνα Μάιο, καθώς στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν ακόμα μισό εκατομμύριο άτομα, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε για τον κορωνοϊό έπληξε βαριά την αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν τον Μάιο στις 529.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων στα 2,8 εκατομμύρια. Το νούμερο Απριλίου αναθεωρήθηκε ανοδικά σε πάνω από 1 εκατ. ανέργους.

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον της χειρότερης ύφεσης εδώ και 300 χρόνια. Αλλα στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι ο χαμηλότερος από το 2014.

Τα δεδομένα αυτά ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον πρωθυπουργό, Μπορις Τζόνσον και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, αφού τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1/5 τον Απρίλιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BοE αναμένεται να ανακοινώσουν περαιτέρω επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία απασχόλησης θα ήταν πολύ χειρότερα αν η κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει πρωτοφανή δράση για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα τους μισθούς για περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα κύμα μαζικής ανεργίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου και θα μπορούσε να κοστίσει έως και 60 δισεκατομμύρια λίρες , ενώ ένα παρόμοιο σχέδιο για τους αυτοαπασχολούμενους θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος. Ωστόσο, οι εταιρείες που φοβούνται για το μέλλον καταργούν θέσεις εργασίας και οι οικονομολόγοι λένε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να φθάσει το 10% το δεύτερο τρίμηνο – ποσοστό που δεν έχει δει η χώρα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.