Η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμποδίζει τους πολίτες από τα φτωχότερα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ να επιδιώκουν την αναζήτηση υψηλότερων αμοιβών.

Σχεδόν 40.000 άτομα από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο από τα τρία λιγότερο ευημερούντα κράτη της ΕΕ, μετακόμισαν στη Βρετανία μέσα σε ένα έτος έως το Σεπτέμβριο του 2018. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος όσους προέρχονται από όλες τις δυτικές χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία έδειξαν μετακινήσεις κι από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ενώ οι λόγοι είναι πιθανόν πολλοί και είναι δύσκολο να αποτυπωθούν, υπάρχει τεράστιο χάσμα στους μισθούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των δύο αυτών Βαλκανικών χωρών, όπου οι μέσοι ακαθάριστοι μισθοί είναι μόλις $692 το μήνα. Επιπλέον, η Βουλγαρία κι η Ρουμανία προσχώρησαν στην ΕΕ τρία χρόνια μετά την είσοδο του μεγαλύτερου μέρους των πρώην κομμουνιστικών χωρών το 2007 και έτσι, είχε λιγότερο χρόνο για να καλύψει τη διαφορά με το βιοτικό επίπεδο των άλλων κρατών- μελών.

“Στο Βουκουρέστι μπορεί να κερδίσετε όσο και στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ίσως περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά πολύ λιγότερο από ό, τι στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για τα Βαλκάνια της ING Groep NV, κ. Ciprian Dascalu. “Και τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου άνοιξαν αργότερα για αυτές τις δύο χώρες”.

Περίπου 370.000 άνθρωποι από τις δύο χώρες απασχολούνται αυτή την εποχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τους 869.000 που προέρχονται από οκτώ άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Το 2015, ο μέσος πολίτης χωρίς παιδιά στη Βρετανία κέρδιζε πάνω από επτά φορές περισσότερα, από όσα ο αντίστοιχος στη Βουλγαρία.

still_a_draw.JPG