Στη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα να αναπτύξει μία εναλλακτική διαδρομή για το παγκόσμιο εμπόριο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν Βασίλεφ, κατά την τοποθέτηση του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η ευκαιρία αυτή αφορά στην αντικατάσταση του εμπορικού δρόμου Βουλγαρίας- Τουρκίας, ενός δρόμου που εν πολλοίς έχει ατροφήσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και το «κλείσιμο» της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως εξήγησε ο Ασέν Βασίλεφ, η σημασία των συνόρων Βουλγαρίας- Τουρκίας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι τεράστια, αφού κατέγραφε τη δεύτερη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο μετά τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

Καθημερινά από τα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας διέρχονταν περίπου 4.000 φορτηγά. Η συνολική αξία του εμπορίου που διέρχεται από τον έναν οδικό άξονα και τη μία σιδηροδρομική γραμμή που ενώνουν τη Βουλγαρία με την Τουρκία ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Μετά την έναρξη του πολέμου, η Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά «έκλεισε» ως οικονομική ζώνη. Τα ασφάλιστρα είναι υψηλά, η ναυσιπλοΐα είναι επικίνδυνη. Είναι ανάγκη πλέον τα εμπορεύματα που διέρχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα να αρχίσουν να περνάνε από τη Μεσόγειο και για αυτό η ανάπτυξη του διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία είναι ένα σημείο -κλειδί τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Βουλγαρία» τόνισε ο Α. Βασίλεφ.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός οδικού άξονα που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο του Έβρου με την Κωστάντζα της Ρουμανίας. Στόχος είναι ο άξονας αυτός να είναι έτοιμος έως το 2028 και να εξυπηρετεί πάνω από 8.000 φορτηγά ημερησίως.

Ο άξονας αυτός θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Α. Βασίλεφ η Βουλγαρία είναι η μεγαλύτερη αγορά τουρισμού για την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη, ο Α. Βασίλεφ σημείωσε ότι για τη χώρα του πρακτικά δε θα αλλάξει κάτι, αφού ήδη χρησιμοποιεί το ευρώ για πάνω από 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Ξεπέρασε τις προβλέψεις

Ερευνα για επιχειρήσεις: Το 92% στην Ελλάδα έδωσαν αυξήσεις το 2023

Jefferies: Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσίας (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ