Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι ένας πονοκέφαλος που απλώς δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ ακόμα: πρόκειται για τα 944 δισ. ευρώ (1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια) μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο σωρός των χρεών που έχουν σωρευτεί στο παρελθόν και των οποίων η αποπληρωμή καθυστερεί καθιστά δυσκολότερο για τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα, ενώ πλήττεται η κερδοφορία τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν τα πιστωτικά ιδρύματα να πωλούν ή να αποκλιμακώνουν την πίεση για τις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις, αλλά δεν συμφωνούν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, με αποτέλεσμα ορισμένοι επενδυτές να απογοητεύονται από το ρυθμό της προόδου.

Ακολουθούν πέντε γραφήματα που βοηθούν να εξηγήσουμε το πρόβλημα και τους τρόπους που το αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

νπλ1

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμη αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσό αυτού του επισφαλούς χρέους σε απόλυτες τιμές

νπλ2

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν σταθερούς στόχους για τη συρρίκνωση των κακών πιστωτικών τους επιπέδων με την πώληση χαρτοφυλακίων ή την εκκαθάριση δανείων. Η Intesa Sanpaolo SpA, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση την αγοραία αξία, πήρε προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της πριν από δύο χρόνια και σχεδιάζει να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Carlo Messina τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άλλες ιταλικές τράπεζες “κάνουν σωστή δουλειά” και θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο φέτος.

νπλ3

Η Ιταλία συγκέντρωσε το σωρό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια των ετών που δεν είχε οικονομική ανάπτυξη. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το νομικό σύστημα της χώρας, όπου οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ρευστοποιήσουν τις εξασφαλίσεις από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες. Η Ιταλία αναθεώρησε τους κανόνες πτώχευσης τον Οκτώβριο για να τις καταστήσει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες.

νπλ4

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συνολικά μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κατά περισσότερο από 280 δισεκατομμύρια ευρώ από το τέλος του 2014 μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει τα περισσότερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης, λέει ότι το «κακό» χρέος εξακολουθεί να αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα» το οποίοπ ρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, καθ’ ον χρόνο η οικονομία λειτουργεί καλά.

νπλ5

Η ροή νέων επισφαλών δανείων μειώνεται στην Ιταλία, αλλά το επίπεδο παραμένει υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε πριν από την οικονομική κρίση. Η Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρει ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων της χώρας συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων για τις τράπεζες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας, οι βασικοί δείκτες ευπάθειας για τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται κατά τα προσεχή τρίμηνα.