Περιορισμένη φαίνεται πως παραμένει η ζήτηση στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό δείκτη, η κατανάλωση ασιατικού πετρελαίου μειώθηκε σε χαμηλό επτά μηνών δεδομένης της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη μεγαλύτερη εισαγωγέα του κόσμου, Κίνα.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση το Νοέμβριο. Τα spreads του Brent και του WTI βρίσκονται πια σε καθεστώς «contango», όπου τα futures ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερα από την τιμή spot, κάτι το οποίο υποδεικνύει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά. Δεδομένων των πιέσεων αυτών, τα futures του Brent μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για πετρέλαιο έχουν μειωθεί δραματικά λόγω του νέου κύματος Covid-19 στη χώρα το οποίο με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε μαζικά lockdowns. Εν μέσω της δύσκολης αυτής κατάστασης, τα κινεζικά διυλιστήρια έχουν μειώσει την εισαγωγή αργού από τη Ρωσία, τη στιγμή που το εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου.

«Το γεγονός πως το αναμενόμενο εμπάργκο της 5η Δεκεμβρίου δεν ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου σημαίνει πως οι αγορές υπολογίζουν πως δε θα υπάρξει κάποια σημαντική επίδραση στην αγορά, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε η Βαντάνα Χάρι, ιδρυτής της Vanda Insights.

Ο δείκτης των futures του πετρελαίου του Ομάν με τα swaps του Ντουμπάι, από την πλευρά του, είχε καταγράψει υψηλό στα $15 τον Μάρτιο τη στιγμή που πολλές χώρες περιόρισαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και στράφηκαν στη Μέση Ανατολή, αλλά μειώθηκε υπό του $1 για μία ημέρα τον Απρίλιο.

Παράλληλα, οι τιμές spot των τύπων πετρελαίου του Περσικού Κόλπου έχουν μειωθεί δραματικά. Αν και η κινεζική Rongsheng Petrochemical Co προχώρησε πρόσφατα σε αγορά 7 εκατομμυρίων βαρελιών, δεν κατάφερε να βελτιώσει το γενικό συναίσθημα των αγορών.

Παράλληλα, τα inter-month swaps του πετρελαίου του Ντουμπάι βρέθηκαν σε καθεστώς contango την περασμένη Παρασκευή, υποδεικνύοντας απαισιοδοξία (bearishness) για το επόμενο τετράμηνο, πριν αλλάξουν και πάλι σε πλαίσιο backwardation, σύμφωνα με στοιχεία της PVM Oil Associates.

Σημειωτέον πως η τιμή του Brent κυμάνθηκε στα $87/βαρέλι το πρωί της Παρασκευής έχοντας αγγίξει χαμηλό 11 μηνών στα $82,31/βαρέλι τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη

Μετά την Πρωτοχρονιά τα μέτρα στήριξης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023 (vid)

Ξεκινά το Greek Investment Conference στο Λονδίνο – Οι 26 εταιρείες που συμμετέχουν