Την απόφαση να αυξήσει τις τιμές στο πετρέλαιο για τους αγοραστές στην Ασία και τις ΗΠΑ έλαβε η Σαουδική Αραβία, θέλοντας να δείξει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του αργού κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας έκπληξη στους traders.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Saudi Aramco, οι τιμές για το αργό Ιανουαρίου έχουν αυξηθεί για την Ασία και τις ΗΠΑ, με το αργό Arab Light να έχει ανέβει κατά 60 σεντς σε σχέση με τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στα 3,30 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη ο OPEC+ αποφάσισε να τηρήσει τη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο, παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να βυθίσει τη ζήτηση και ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι στην αγορά θα υπάρξει πλεόνασμα στις αρχές του 2022.

Από τα τέλη Νοεμβρίου το brent έχει υποχωρήσει 15%, με την τιμή του να βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και τα κέρδη του να μειώνονται φέτος στο 35%.

Για την πτώση ευθύνεται κυρίως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και η προοπτική για αύξηση της προσφοράς στην αγορά από τον OPEC+ και από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Η Σαουδική Αραβία στέλνει τουλάχιστον το 60% των εξαγωγών της στην Ασία, με την Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Οι επίσημες τιμές πώλησης της Saudi Aramco αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη για τις αγορές πετρελαίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Μάριος Στεργίου – Στέφανος Μάνος: Από ελληνικά χέρια τα σαλόνια των mega yachts των Μπέζος και Σπίλμπεργκ (pics)

ΕΕ: Έσπασαν το φράγμα των 80 ευρώ οι τιμές των ρύπων στην Ευρώπη

Evergrande: Σε συζητήσεις με την Κίνα για αναδιάρθωση χρέους $300 δισ.