Τα στρατηγικά τους αποθέματα σε πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε μείωση τις τιμές του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ σε συντονισμό με άλλες χώρες, σε μια πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίστηκε από Αμερικανό αξιωματούχο ως άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η πρώτη παγκοσμίως οικονομική δύναμη θα αποδεσμεύσει 50 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία θα αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά στα μέσα με τέλη του Δεκεμβρίου.

Αυξάνοντας την προσφορά, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες ελπίζουν να οδηγήσουν μηχανικά σε μείωση των τιμών.

Η αποδέσμευση πετρελαίου θα πάρει μορφή δανείου και πώλησης, ενώ γίνεται σε συντονισμό με χώρες που βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών μαύρου χρυσού, και ειδικότερα την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή ακόμη τη Βρετανία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συντονισμένη ενέργεια.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα βενζίνης, προκαλεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ οι προσπάθειές του να ασκήσει πιέσεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, για να αυξήσουν την προσφορά τους, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει.

5 εκατ. βαρέλια από την Ινδία

Παράλληλα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, η οποία θεωρείται προειδοποίηση προς τη συμμαχία OPEC+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες.

Όπως ανέφερε η κυβέρνησητης χώρας, η αποδέσμευση των 5 εκατ. βαρελιών θα γίνει παράλληλα και με διαβουλεύσεις με άλλες μεγάλες ενεργοβόρες χώρες του κόσμου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, διατυπώνει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του αργού και θέλει ο OPEC και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία (OPEC+), να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.

«Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

Οι εταιρείες μεταφοράς containers με 48,1 δισ. δολ. ξεπέρασαν σε κέρδη Facebook, Amazon, Netflix και Google

Τηλεργασία: Τι αποζημίωση δικαιούστε για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες

Πώς θα δοθεί €1 δισ. σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα