Η Fed πρόκειται να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους ανησυχεί πως ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί δύσκολα αντιμετωπίσιμος, δημοσιεύοντας την καταγεγραμμένη συνεδρίαση της FOMC του περασμένο μήνα. Μετά από τη συνεδρίαση της 13-14ης Δεκεμβρίου, τα μέλη της Fed ανακοίνωσαν πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα το 2023, αυξάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών πως τα επιτόκια της Fed θα ξεπεράσουν το 5%.

Η αρχική εκτίμηση των στελεχών της Fed προέβλεπε πως ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν στο 3,1% στα τέλη του 2023, σε αντίθεση με την καθ’ όλα πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Wall Street πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρηγορότερα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε δικαιολογήσει την απαισιόδοξη πρόβλεψη των ρυθμιστών στην σταθερότητας της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών.

«Η ανοδική επικαιροποίηση των πληθωριστικών εκτιμήσεών τους αποτελεί έκπληξη», τόνισε ο αναλυτής της NatWest Markets, Κέβιν Κάμινς, προσθέτοντας πως «τα μέλη της FOMC φαίνεται πως συμφωνούν πως τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το 5% για τον περιορισμό του πληθωρισμού σε ανεκτά επίπεδα».

Έχοντας, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, καθυστερήσει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Fed ξεκίνησε τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής τον περασμένο Μάρτιο και προχώρησε με τεράστιες αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας τα επιτόκια στο 4,3%, υψηλό 15ετίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περασμένου Δεκεμβρίου, τα στελέχη της Fed αποφάσισαν για αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 0,5%, μετά από τρεις αυξήσεις του 0,75%. Παρ’ όλα αυτά, προέβλεψαν την ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων της τάξης των 75 μονάδων βάσης φέτος, πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την πρόσφατη μείωση των πληθωριστικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την Πρίγια Μίσρα, αναλυτή της TD Securities Inc., «η αύξηση των επιτοκίων αποδεικνύεται επιθετικότερη του αναμενόμενου σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς». Η ίδια τόνισε πως θα μελετήσει ενδελεχώς την καταγεγραμμένη συνεδρίαση της FOMC έτσι ώστε να προσπαθήσει να προβλέψει το ποσοστό αύξησης της ανεργίας που τα μέλη της είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν ως «αντίτιμο» για τη μείωση του πληθωρισμού. Προς το παρόν, οι αναλυτές εκτιμούν πως η Fed θα επιστρέψει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις 31 Ιανουαρίου. Τα επιτόκιά της αναμένεται να κυμανθούν λίγο κάτω από το 5% μέχρι τα μέσα του έτους.

«Η καταγεγραμμένη συνεδρίαση της FOMC η οποία πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί θα υποδείξει πως τα στελέχη της Fed ανησυχούν για τη σταθερότητα της αγοράς εργασίας», υπογράμμισε η αναλυτής του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ. 

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνεται πως ενισχύονται και από τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία του Οργανισμού Εμπορίου των ΗΠΑ στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία ο δομικός πληθωρισμός (ο οποίος δε συμπεριλαμβάνει στοιχεία τιμών τροφίμων και ενέργειας), κατέγραψε αύξηση μόλις κατά 0,2% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Fed.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Πάουελ, κύριο ρόλο σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις της Fed θα παίξουν και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Οι αναλυτές προβλέπουν πως, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αυτά στοιχεία, η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 3,7%, οι νέες θέσεις εργασίας θα κυμανθούν στις 200.000, ενώ η αύξηση των μισθών θα περιοριστεί στο 5% σε ετήσιο μέσο όρο.

«Όπως και να το δει κανείς, η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά υγιής. Αυτό δυσκολεύει τις επόμενες κινήσεις της Fed», τόνισε ο chief investment officer (CIO) της MBB Capital Partners LLC, Μαρκ Σπίντελ, προσθέτοντας πως «η Fed δυστυχώς δρα με αμβλύ τρόπο και όχι προσεκτικά. Η “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας το 2023 αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη».

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι τιμές «πέφτουν» ακόμη και στο Μανχάταν – Γιατί στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη

Γιώργος Πετζετάκις: Σε πλειστηριασμό η κατοικία του στην Άνω Βούλα

HΠΑ: Οι ρυθμιστικές αρχές εξέδωσαν επίσημη προειδοποίηση για τους κινδύνους των cryptos