Σε νέο υψηλό βρίσκεται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με τους προηγούμενους υπολογισμούς της ΕΚΤ για παροδικότητα της αύξησης.

Οι τιμές καταναλωτή το Δεκέμβριο του 2021 κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2020, μεγαλύτερη από την αύξηση του 4,9% του Νοεμβρίου και από την αύξηση του 4,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η οικονομική αυτοπεποίθηση της Ευρωζώνης, παράλληλα, κατέγραψε μείωση εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί το νέο πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον

Τα πρόσφατα δεδομένα ενδέχεται να αυξήσουν την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. 

Αν και η κεντρική τράπεζα έχει ήδη θέσει επί τάπητος σχέδια για την άρση του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι επιθετικότερες τακτικές άλλων κεντρικών τραπεζών έχουν οδηγήσει αρκετούς αναλυτές σε εκκλήσεις για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε σχετικά υψηλό σημείο βραχυπρόθεσμα πριν μειωθεί κοντά στο στόχο του 2% μέσα στο 2022. Η Λαγκάρντ ανέφερε πως μια αύξηση των επιτοκίων δε θα αποτελέσει σωστή κίνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή, αφού ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομία μακροπρόθεσμα μετά τη μείωσή του.

Παρ’ όλα αυτά οι χρηματαγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατέγραψε αύξηση 0,1% την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στα $1,1304/ ευρώ.

Παρά την πληθωριστική αύξηση του Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ακόμα πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει φτάσει, ή είναι κοντά, στο ζενίθ του. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό συμμερίζεται την άποψη αυτή μετά την σταθεροποίηση των καταναλωτικών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλη μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός και στη Γερμανία, μετά από το πρόσφατο υψηλό δεκαετιών. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων παρέμεινε στο -0,06%. 

Πτωτικές τάσεις

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, η γενική εικόνα του πληθωρισμού υποδεικνύει πτωτικές τάσεις όσον αφορά τους επόμενους μήνες» ανέφερε o Nicola Nobile, αναλυτής της Oxford Economics. «Αναμένουμε πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,9% το πρώτο τρίμηνο με μέσο όρο 2,6% το 2022, λόγω της πίεσης των τιμών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Παρ’ όλα αυτά, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα. Οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση την περασμένη εβδομάδα μετά από τη μείωση του όγκου παραδόσεων από τη Ρωσία, απειλώντας τόσο τα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και των βιομηχανιών. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ αποκάλεσε την καταπολέμηση της κρίσης ως «απόλυτη έκτακτη ανάγκη».

Προβλήματα προκαλεί και η μετάλλαξη Όμικρον, με τους αναλυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη.

Πρόσφατη αναφορά της Κομισιόν αναδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών και των καταναλωτών, όσο και των επιχειρηματιών στην Ευρώπη, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας.

Η ανασφάλεια αυτή έχει ωθήσει τα στελέχη της ΕΚΤ σε εκκλήσεις για ελαστικότητα στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας. 

Διαβάστε ακόμη:

Τις λίρες από τα σεντούκια πουλάνε οι Έλληνες – Πόσα τεμάχια ρευστοποίησαν εν μέσω πανδημίας

Βαγγέλης Μαρινάκης: Έβαλε 32 δεξαμενόπλοια στην κοινοπραξία Heidmar

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Βρέμη έχει τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων και… εμβολιασμένων