search icon

Bloomberg

Πώς η Ευρώπη αξιοποιεί τη συλλογική της δύναμη στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου

Κύριο μέλημα η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε λογικές τιμές και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς - Αυξημένο ενδιαφέρον από εισαγωγείς και προμηθευτές

Σε «παράταξη» όλων των δυνάμεών της στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών της ενέργειας και περαιτέρω καταπολέμησης της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, η από κοινού αρχική συνολική ζήτηση της ευρωπαϊκής συμμαχίας των 27 κρατών-μελών και των τριών γειτονικών κρατών της θα κυμανθεί στα 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε περίοδο τριετίας.

Μετά από την αρχική πρόταση της Ε.Ε. η οποία θα κατατεθεί τον Απρίλιο, η Ένωση αναμένει πως οι υπογραφές για τα πρώτα συμβόλαια με εξαγωγείς από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα «πέσουν» τον Ιούνιο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αυτού του είδους αποτελούν μία νέα στρατηγική την οποία χρησιμοποιεί η Ευρώπη έτσι ώστε να περιορίσει οποιαδήποτε δραματική αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν και οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού είναι πολύ χαμηλότερες από τα ρεκόρ υψηλά του Αυγούστου, συνεχίζουν και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις ενώ περιορίζουν και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών και κινεζικών.

«Πρέπει να αλλάξουμε τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη», τόνισε ο Σέφτσοβιτς σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως δημιουργούμε ένα νέο σύστημα το οποίο θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και θα προσελκύσει νέους παρόχους φυσικού αερίου και ενέργειας, περιορίζοντας παράλληλα τις τιμές. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τη νέα μας αυτή προσπάθεια, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς προμηθευτές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προχωρήσει στη λήψη πληθώρας ειδικών και επειγόντων αποφάσεων πέρυσι έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής ποσοστού αποθεμάτων της τάξης του 15% για κάθε κράτος-μέλος. Τα αποθέματα αυτά ισοδυναμούσαν με 13,5 δισεκατομμύρια τόνους, μικρό ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές ευρωπαϊκές εισαγωγές του 2021 των 338 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. 

Ο Σέφτσοβιτς υπογράμμισε πως έχει παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον για συλλογικές διαπραγματεύσεις και αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς του ατσαλιού, του αλουμινίου, των κεραμικών και της παραγωγής αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές, πάνω από 50 εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν δείξει ενδιαφέρον συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της νέας ενεργειακής πλατφόρμας αυτής, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Μετά από την πρώτη προσφορά, η Ένωση θα οργανώσει περισσότερες συλλογικές αγορές σε σταθερή βάση έτσι ώστε να εξασφαλίσει την εύρυθμη προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Σημειωτέον πως τα ευρωπαϊκά αποθέματα κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στο 61%, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος της Ε.Ε. είναι η αναπλήρωσή τους πριν την επόμενη χειμερινή σεζόν.

«Δε θέλω να επαναπαυτούμε ή να πιστεύουμε πως η περσινή κρίση δεν πρόκειται να επαναληφθεί, αφού κανείς δε γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι», υπογράμμισε ο Σέφτσοβιτς, τονίζοντας πως «το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των τιμών. Δεν μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας με τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές ενέργειας σε σχέση με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ ή την Κίνα».

Διαβάστε ακόμα

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την κατασκευή της “ιπτάμενης” κατοικίας Η3 στο Πικέρμι

Ασπιρίνη: Γιατί η δράση της ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο; – Οφέλη και κίνδυνοι του φαρμάκου των 11 δισεκατομμυρίων δισκίων ετησίως

Oι σταρ δερματολόγοι που δημιουργούν μερικές από τις πιο ακριβές κρέμες της αγοράς

Exit mobile version