Με επιφυλακτικότητα φαίνεται ότι «βλέπει» η Ουκρανία την κυοφορούμενη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα. 

Η Άγκυρα συμφώνησε με τη Μόσχα να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, ώστε να απομακρυνθούν οι νάρκες από τις ακτές της Οδησσού, κάτι που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του εμπορικού λιμανιού στη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το σχέδιο, καθώς φοβάται ότι η αφαίρεση των αμυντικών όπλων θα καταστήσει ευάλωτο το λιμάνι – κλειδί σε μια πιθανή ρωσική επίθεση -ανεξαρτήτως της περί αντιθέτου δέσμευσης του Κρεμλίνου. 

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ο ρωσο-τουρκικός άξονας ευελπιστεί ότι οι ενστάσεις της Ουκρανίας θα καμφθούν μόλις τα Ηνωμένα Έθνη εγκρίνουν το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την άμβλυνση της επισιτιστικής κρίσης σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας -παραδοσιακοί «αγοραστές» ουκρανικών σιτηρών.  

Την Τετάρτη, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στην Άγκυρα, όπου το «παρών» θα δώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Άγνωστο είναι, βέβαια, αν το Κίεβο θα στείλει αντιπροσωπεία. 

«Κάνοντας δηλώσεις πριν υπάρξει συμφωνία, η Ρωσία επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη για τις εφοδιαστικές αναταράξεις στην Ουκρανία» δήλωσε ο Tarask Kachka, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας. «Αλλά τα γεγονός ότι η κρίση τροφίμων δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη Ρωσία, δεν αλλάζει».  

Ας σημειωθεί ότι η ρωσική εισβολή έχει «κλείσει» τις ροές σιτηρών, ελαίων κι άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, μειώνοντας στο ¼ τις εξαγωγές. Αυτό έχει προκαλέσει αφενός εκτίναξη των διεθνών τιμών, αφετέρου ελλείψεις σε διάφορες αγορές, με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, ιδίως στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.  

Πρόσφατα οι ηγέτες της Δύσης ήρθαν σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου ο τελευταίος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας -βασική πηγή προμήθειας για αρκετά κράτη. 

Ρωσία και Τουρκία, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να απομακρύνουν τις νάρκες από τη θάλασσα της Οδησσού και να εγγυηθούν τον ασφαλή πλου των ουκρανικών πλοίων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, για να υπάρξει οριστικό deal θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. 

Από την πλευρά της, μέσω αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Τουρκία σχεδιάζει να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ως πόλη – κλειδί για τις εμπορικές ροές από και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, και τον ρόλο διαμεσολαβητή που είχε αναλάβει (αυτοβούλως) ο Ερντογάν κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. 

Διαβάστε ακόμη:

Μηχανικός στο Netflix με μισθό $450.000 παραιτήθηκε γιατί… βαριόταν

Μorgan Stanley: Τα επίπεδα ρεκόρ στην αμερικανική αγορά κατοικίας δεν είναι «φούσκα»

«Αυλαία» για το Fuel Pass – Στις 10 Ιουνίου κλείνει η πλατφόρμα