H διανομή των εμβολίων παγκοσμίως μετατρέπεται στα χέρια των επενδυτών σε ένα νέο εργαλείο πλουτισμού μέσω των νομισματικών αγορών. 

Εκ των πέντε χωρών που ηγούνται της προσπάθειας καταπολέμησης του κορωνοϊού, τέσσερις είδαν την ισοτιμία του νομίσματός τους έναντι του δολαρίου να βελτιώνεται τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αναλύσεις του Bloomberg. Η εκστρατεία εμβολίασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιστάθμισε την αύξηση των κρουσμάτων και ώθησαν τη στερλίνα, την ίδια στιγμή που η χαοτική κατάσταση στην ΕΕ έχει πιέσει την ισοτιμία του ευρώ.

Με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορωνοϊός στις αγορές νομισμάτων, το μόνο ξεκάθαρο είναι πως οι προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών δεν οδηγούν πια τις εξελίξεις. Αντιθέτως, οι fund managers σε εταιρείες όπως οι Aberdeen Standard Investments και Βrandywine Global Investment Management γίνονται ερασιτέχνες λοιμωξιολόγοι προσπαθώντας να προβλέψουν τα δεδομένα των εμβολιασμών.

Αρκετοί είναι οι επενδυτές που θεωρούν ως προϋπόθεση της ανάκαμψης της οικονομίας μιας χώρας και της  αντίστοιχης ανάκαμψη του νομίσματός της τη νίκη στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε έναντι του Νεοζηλανδέζικου την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις αμφισβητήσεις της Γερμανίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αποτελεί και τη βασική επιλογή της Αυστραλίας στους εμβολιασμούς που διεξάγει.

Η συσχέτιση εμβολιασμού και ισοτιμίας νομισμάτων, όμως, είναι εντονότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διανείμει 15,8 δόσεις/100 άτομα, σε σχέση με  10,7/100 στις ΗΠΑ και 3,2/100 στην ΕΕ, αντίστοιχα. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να βοηθήσει και το ίδιο το δολάριο. Η αρνητική πρωτιά των ΗΠΑ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού αντισταθμίζεται μερικώς από τους εμβολιασμούς, και αυτό δίνει ώθηση στο δολάριο.

Αναλυτές της Nordea εκτιμούν πως οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ οι αναλυτές της Standard Chartered θεωρούν πως η χαοτική κατάσταση με τα εμβόλια στην ΕΕ θα πιέσει το ευρώ.

Μερικοί επενδυτές προχωρούν και παραπέρα με τις υποθέσεις αυτές. Για παράδειγμα αναλυτές της Brandywine, εκτιμούν ότι η διευρυμένη διανομή εμβολίων στις ΗΠΑ παράλληλα με την αντίστοιχη εξέλιξη στην Κίνα θα ασκήσει πιέσεις στο δολάριο αφού θα σηματοδοτήσει μια παγκόσμια ανάκαμψη, ωθώντας τους επενδυτές μακριά από τα «ασφαλή καταφύγια» στα οποία συγκαταλέγεται και το δολάριο. Αυτός είναι κι ο λόγος που η Brandywine ποντάρει σε νομίσματα όπως τα μεξικανικά και κολομβιανά πέσο, αλλά και τα καναδικά και αυστραλιανά δολάρια. Αλλοι επενδυτές, πάντως, βασίζονται και στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Παράδειγμα το ισραηλινό σέκελ, το οποίο σημείωνε μεγάλη άνοδο καθώς το Ισραήλ σημείωνε το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μέχρι την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για την απόφαση της να ξοδέψει το ποσό άνευ προηγουμένου των $30 δισ., για τον έλεγχο της νομισματικής ισοτιμίας.  

Διαβάστε ακόμη:

«Εφιαλτική» η κατάσταση για τη ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων

Tesla: Σε λειτουργία οι πρώτοι Superchargers στην Ελλάδα

ΟΑΕΔ: Τα επιδόματα ανεργίας που παρατείνονται για δύο μήνες – Πότε πληρώνονται