Ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, η Ακτή Ελεφαντοστού, βρίσκεται μπροστά σε μια δεύτερη κατά σειρά χρονιά ρεκόρ εσοδείας.  Όμως, τα σχέδιά της για περισσότερο έλεγχο στις τιμές για την επόμενη σεζόν θα παραμείνουν μια σημαντική αιτία αβεβαιότητας για τους εμπόρους.

Οι καλές συνθήκες καλλιέργειας θα βοηθήσουν την Ακτή Ελεφαντοστού να παράγει περί τα 2,23 εκατομμύρια τόνους κακάου στη νέα σεζόν που ξεκινά σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε μια έρευνα του Bloomberg σε  εννέα εμπόρους, μεσίτες, αναλυτές και εξαγωγείς κακάου. Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει κατά τι την  πρόβλεψη 2,2 εκατομμυρίων τόνων που έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο με αναφορά την  προηγούμενη συγκομιδή.

Η καλλιέργεια στη γειτονική Γκάνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό, θα ανακάμψει ελαφρώς σε 872.000 τόνους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η ICCO εκτίμησε τη συγκομιδή 2018-2019 σε 830.000 τόνους μετά από προβλήματα που υπήρξαν από διάφορες ασθένειες στα δένδρα.

«Ο καιρός ήταν πολύ καλός έως και πρόσφατα  ενώ και  το φορτίο των δενδρων φαίνεται καλό», δήλωσε ο Jonathan Parkman, διευθυντικό στέλεχος του τομέα της γεωργίας για  τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και μεσιτείας της Marex Spectron Group στο Λονδίνο. «Αναμένω ότι η συγκομιδή θα είναι τουλάχιστον τόσο καλή όσο πέρυσι, αν όχι λίγο καλύτερα», ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί για μια ακόμη χρονιά,  ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 2,8%, έναντι 4,1% πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICCO.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για μια ασθενέστερη αγορά. Οι παγκόσμιες πωλήσεις σοκολάτας ήταν αμετάβλητες  κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Απρίλιο, αφού αυξήθηκαν για οκτώ διαδοχικά τρίμηνα, δήλωσε ο Barry Callebaut AG, ο μεγαλύτερος επεξεργαστής κακάο στον κόσμο, σε μια παρουσίαση των κερδών τον Ιούλιο, επικαλούμενη στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Nielsen.

Ενώ η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού μπορούν να έχουν μια μεγαλύτερη εσοδεία,  οι απόψεις των εμπόρων διίστανται για το αν θα υπάρξει πλεόνασμα ή έλλειμμα εφοδιασμού. Η μέση εκτίμηση της έρευνας είναι για ένα μικρό έλλειμμα 25.000 τόνων, αλλά οι μεμονωμένες προβλέψεις ποικίλλουν από την έλλειψη 160.000 τόνων σε πλεόνασμα 100.000 τόνων.

Το εύρος μπορεί να εξηγηθεί από το αν οι αναλυτές συμπεριλαμβάνουν τον όγκο του κακάο που σήμερα είναι αποθηκευμένο λόγω των προσδοκιών ότι η ελάχιστη τιμή για τους αγρότες θα αυξηθεί.  Μια έλλειψη θα αντισταθμίσει το πλεόνασμα της περασμένης περιόδου των 18.000 τόνων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICCO.
Ενώ η ελάχιστη αμοιβή των αγροτών της Ακτής Ελεφαντοστού ανακάμπτει σταδιακά, απέχει πολύ από το ρεκόρ των 1,83 δολάρια ανά κιλό που είχε καθορισθεί για την εξαμηνιαία κύρια συγκομιδή μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Ένα δεύτερο έτος κερδών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επέτρεψε στην ρυθμιστική αρχή Le Conseil du Cafe-Cacao να αυξήσει τις τιμές για τους επόμενους έξι μήνες κατά 10%,  ενώ η τιμή παραγωγού για τους αγρότες  της Γκάνα θα αυξηθεί κατά 8,4% σε 1.522 δολάρια ανά τόνο.

Ενώ ένα μικρό έλλειμμα θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τις τιμές, ένας μεγαλύτερος παράγοντας θα είναι ο βαθμός στον οποίο η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα υιοθέτησαν  μια νέα στρατηγική για να προσθέσουν στην παραγωγή κακάο  400 δολάρια ανά τόνο για τη συγκομιδή 2020-21. Οι δυο χώρες  εισήγαγαν τη λεγόμενη διαφορά ασφαλούς εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα λαμβάνουν τουλάχιστον το 70% του μέσου στόχου τιμής των 2.600 δολαρίων ανά τόνο.

Ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης δεν έχει μέχρι στιγμής αποκτήσει ευρεία  αποδοχή, καθώς το ασφάλιστρο δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Με τις πωλήσεις για τη νέα σεζόν να φτάνουν στο τέλος και τις πολύ λίγες αγορές για την επόμενη σεζόν, υπάρχει μικρή αντιστάθμιση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, επιτρέποντας τις τιμές να ανέβουν.

Είναι «ένας απόλυτος και πλήρης εφιάλτης το πώς θα καθορίσει κάποιος τις τιμές στις οποίες θα πωληθεί το προϊόν» δήλωσε ο Parkman. Οι κατασκευαστές σοκολάτας «δεν έχουν ακόμη καταστήσει σαφές το  πώς οι τιμές των προθεσμιακών τιμών θα αλληλεπιδρούν με τις τιμές στις οποίες η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού επιθυμούν να πουλήσουν το κακάο τους».