To Κατάρ φαίνεται πως σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις σε κλάδους όπως αυτούς της τεχνολογίας και της υγείας, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για τους φυσικούς πόρους της χώρας και το τέλος του πρόσφατου, προσοδοφόρου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Η Qatar Investment Authority (QIA) η οποία διαχειρίζεται περίπου $450 δισ. μελετά επιλογές πέραν των παραδοσιακών ευρωπαϊκών για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή για να αυξήσουμε τις εισροές προς το ταμείο επενδύσεων τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο CEO της QIA, Ιμπραχίμ Αλ-Μαχμούντ, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση των επενδύσεων στην Ασία και τις ΗΠΑ, όπου η QIA αναμένεται να επενδύσει στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιοποίησης.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ευρώπη, αλλά θα αυξήσουμε το ποσοστό επενδύσεων προς την Ασία και την Αμερική, δεδομένων των ευκαιριών που παρατηρούμε στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία», συμπλήρωσε ο Αλ-Μαχμούντ.

Η QIA ιδρύθηκε το 2005 για να διαχειριστεί τα έσοδα του Κατάρ από το φυσικό αέριο. Από τότε, έχει μετατραπεί στο 10ο μεγαλύτερο ταμείο πλούτου του κόσμου, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, η QIA αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες αναζητούσαν ρευστότητα και χρηματοδότηση.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας στις παγκόσμιες αγορές και της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο, η QIA αποτελεί και πάλι έναν πανίσχυρο «παίκτη» στον τομέα των επενδύσεων.

«Είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τις κινήσεις μας και επενδύουμε μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και πιστεύουμε πως πολλές εταιρείες προτιμούν την στρατηγική αυτή», επεσήμανε ο Αλ-Μαχμούντ.

Η QIA έχει προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεών της στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ επενδύει σε ευρύτατη γκάμα εταιρειών, είτε πρόκειται για την ινδική πλατφόρμα ντελίβερι Swiggy, είτε για την αμερικανική εταιρεία γονιδιωματικών ερευνών και φαρμακευτική Ensoma.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε νέο λογισμικό της QIA θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην αμερικανική αγορά, το ταμείο κοιτά και την Κίνα, δεδομένου του τεράστιου αριθμού καταναλωτών και των ελκυστικών αξιολογήσεων των εταιρειών.

Το 2021, μάλιστα, η QIA άνοιξε γραφείο στη Σιγκαπούρη έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασιατικές εταιρείες και επενδυτικές, ενώ σχεδιάζει επέκταση της ομάδας της έτσι ώστε να καλύψει αγορές όπως την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία. 

Η QIA αποτελεί, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά ταμεία πλούτου τα οποία επενδύουν στην Ευρώπη, με επενδύσεις σε εύρος εταιρειών όπως την εξορυκτική Glencore Plc ή την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s και την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Αν και το fund μελετά τις επενδύσεις σε νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες στη Γηραιά Ήπειρο, τόνισε πως θα συνεχίσει να επενδύει στις blue-chip επιλογές της. Σημειωτέον πως το ταμείο μετατράπηκε σε μεγαλομέτοχο της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE AG πέρυσι.

Τέλος, η QIA πρόκειται να υποστηρίξει και το ίδιο το Κατάρ, προσπαθώντας να προσελκύσει ξένους επενδυτές και εταιρείες στην εγχώρια αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Fed: Έτοιμη να «σπάσει» τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων – Οι διαφωνίες για τα επόμενα βήματα

Γιατί δεν αυξάνονται οι μισθοί στην Ελλάδα και πώς θα αλλάξει αυτό (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Ramino, Palmie bistro και Κέντρο Αθηνών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ