Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, μια μαζική κυβερνοεπίθεση με ransomware σε αλυσίδα παροχής λογισμικού (ΙΤ) από Ρώσους χάκερ, επηρέασε πάνω από 1.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε πάνω από 11 χώρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Huntress Labs Inc.

Οι χάκερς ταυτοποιήθηκαν ως η Ρωσική ομάδα ransomware REvil, η οποία κατηγορήθηκε τον περασμένο μήνα ότι είχε επιτεθεί στον κολοσσό παρασκευής κρεάτων JBS SA. Η συγκεκριμένη επίθεση στοχεύει σε παρόχους υπηρεσιών IT, με τους χάκερ να αποκτούν πρόσβαση στις πλατφόρμες εξαποστάσεως εξυπηρέτησης πελατών (MSP).

Οι επιπτώσεις της επίθεσης αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται. Στη Σουηδία, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τα περίπου 800 καταστήματά της στη χώρα, έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση, που «παρέλυσε» τις ταμειακές μηχανές της, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Τερέζε Κανπ στο Bloomberg News.

«Ένας εκ των υπεργολάβων μας επλήγη από μια κυβερνοεπίθεση και για αυτόν τον λόγο τα ταμεία μας δεν λειτουργούν πλέον», διευκρίνισε σε ένα δελτίο τύπου η Coop Sweden, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του κλάδου στη χώρα. «Λυπούμαστε για αυτήν την κατάσταση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξανανοίξουμε σύντομα», συμπλήρωσε η αλυσίδα.

Αυτά τα “ransomwares” «παραλύουν» το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων ενός οργανισμού, που καλείται να μεταφέρει κεφάλαια στους χάκερ για να το απελευθερώσουν. Υπάρχουν θύματα σε 11 χώρες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.

Ερευνητές στον τομέα κυβερνοασφάλειας δείχνουν την Kaseya, εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό που χρησιμοποιούν πάροχοι MSP ως την πιθανή ρίζα της επίθεσης. Η εταιρεία ενημέρωσε τους πελάτες της την Παρασκευή ότι θα κλείσει το λογισμικό της λόγω πιθανής επίθεσης. Η αμερικανική αρχή κυβερνοασφάλειας παραδέχθηκε την επίθεση.

Διαβάστε ακόμη:

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι θα λάβουν τα 1.000 ευρώ – Τα κριτήρια και η προθεσμία για αιτήσεις

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο πλειστηριασμοί με κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας

Κοινωνικός τουρισμός: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι – Ποια η διαδικασία για παραλαβή των δελτίων