Οι Ρώσοι τουρίστες, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχοντας περιορισμένη πρόσβαση στα δυτικά έθνη, άρχισαν να συρρέουν προς τις χώρες του Κόλπου. Έτσι, αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός εξαγωγών σαμπάνιας από τη Γαλλία το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Γάλλοι παραγωγοί απέστειλαν σχεδόν 1,9 εκατομμύρια φιάλες του αφρώδους ποτού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι, μια αύξηση κατά 75%, ενώ οι εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 120%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε αυτό το μήνα η Comite Champagne. Στοιχεία από την Trade Data Monitor έδειξαν ότι οι εξαγωγές σαμπάνιας από την Τουρκία προς τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση 182% το 2022.

«Οι Ρώσοι πολίτες ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν ή να μετακινηθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις γειτονικές χώρες μετά την εισβολή. Η παρουσία τους είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις σε μέρη όπως η περιοχή του Κόλπου», δήλωσε ο Νταβίντ Σατιγιόν, συμπρόεδρος της Union des Maisons de Champagne.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πέρυσι απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων πολυτελείας προς τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά η απαγόρευση ίσχυε μόνο για προϊόντα που κοστίζουν πάνω από 300 ευρώ (323 δολάρια) και οι φιάλες σαμπάνιας συνήθως κοστίζουν λιγότερο. Ορισμένα έθνη τα οποία έκαναν παραπάνω εισαγωγές μπορεί να επανεξήγαγαν το πλεονάζον προϊόν στη Ρωσία, σύμφωνα με το «Trade Data Monitor» που εδρεύει στη Γενεύη.

Η Ρωσία, η οποία ήταν ο 13ος μεγαλύτερος αγοραστής εισαγόμενης σαμπάνιας το 2021, έπεσε στην 38η θέση, αφού οι αποστολές προϊόντος προς τη Ρωσία μειώθηκαν πάνω από 80% μέσα στο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι παραγωγοί σαμπάνιας έστειλαν περίπου 435.000 φιάλες στη χώρα, σε σύγκριση με πάνω από 2,3 εκατομμύρια το 2021. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι διεθνείς αγοραστές σαμπάνιας μετά τη Γαλλία.

«Είναι πιθανό κάποιες αποστολές να συνεχίστηκαν προς τη Ρωσία μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο», δήλωσε ο Σατιγιόν. «Η Comite Champagne δεν επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών σαμπάνιας προς τη Ρωσία και ο οργανισμός δεν έλαβε αιτήματα από τους παραγωγούς για πιστοποιητικά προέλευσης αποστολών προς τη Ρωσία μετά την εισβολή», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι έγιναν οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία και το Ντουμπάι πέρυσι, καθώς οι κυρώσεις για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό. Αγόρασαν αριθμούς ρεκόρ 16.312 κατοικιών στην Τουρκία το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου και κατατάχθηκαν από τη μεσιτική εταιρεία Betterhomes ως κορυφαίοι αγοραστές στο Ντουμπάι.

«Οι παραγωγοί απέφυγαν τις εξαγωγές στη Ρωσία μετά την εισβολή κυρίως λόγω δυσκολιών στη μεταφορά, στην ασφαλιστική κάλυψη των προϊόντων, στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά και για να προστατεύσουν τη φήμη τους», δήλωσε ο Σατιγιόν. «Η κορύφωση των εξαγωγών προς τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πιθανώς αντικατοπτρίζει και την επιστροφή του τουρισμού στην Περιοχή», πρόσθεσε.

Συνολικά, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2022 ξεπέρασαν το ρεκόρ των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις συνολικές αποστολές, στη Γαλλία και στο εξωτερικό, να αυξάνονται κατά 1,6%.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται χαμηλότερα από οικονομίες επενδυτικής βαθμίδας (tweet+γράφημα)

Διευρυμένο «δίχτυ προστασίας» κατά των αυξήσεων στα επιτόκια ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Η Optima Βank μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών