Η Ρωσία αναμένει να καταλήξει σε συμφωνία σύντομα για έναν προγραμματισμένο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Στο πλαίσιο αυτό, τουρκική αντιπροσωπεία πρόκειται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom PJSC στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο Νόβακ το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνίες στο εγγύς μέλλον για την πρακτική εφαρμογή αυτού του έργου», είπε ο Νόβακ σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει στενότερους ενεργειακούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία μετά την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία ενός κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας τοποθέτησης περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Οι νέοι αγωγοί θα μπορούσαν να γίνουν η κύρια οδός εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας για την Ευρώπη, είχε δηλώσει τότε ο Πούτιν.

Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός Gas Hub εκεί, δήλωσε ο Πούτιν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν ασαφές, καθώς αρχικά υποστήριξε ότι ήταν θέμα μηνών ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Alparslan Bayraktar δήλωσε τις τελευταίες εβδομάδες ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί το 2024.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες είχαν σταματήσει μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές στη χώρα τον Μάιο.

Η Άγκυρα ήταν και παραμένει στενός σύμμαχος της Μόσχας, καθώς πολλές δυτικές χώρες έχουν αποφύγει το ρωσικό εμπόριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στον κλάδο της ενέργειας, οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία, με προϋπολογισμό περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ