Μία νέα, δυσάρεστη έκπληξη έχει προετοιμάσει το Κρεμλίνο για όσες ξένες επιχειρήσεις θέλουν να αποσυρθούν από τη χώρα, επιβάλλοντας νέο φόρο και έκπτωση 50% στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία θέλουν να πουλήσουν. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο νέος έκτακτος φόρος θα επηρεάσει όσες εταιρείες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα ή θα συμπεριλαμβάνεται ως έκτακτη δαπάνη η οποία θα αποτελεί επιπλέον κόστος της αποεπένδυσής τους.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο δε θα επιτρέψει οποιαδήποτε εξαίρεση στους νέους κανονισμούς, αφού προσπαθεί να εξορθολογίσει τον προϋπολογισμό του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης. Η ρωσική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει μαζική έξοδο πολυεθνικών εδώ και περίπου ένα έτος, έχει αποκαλέσει τον νέο φόρο «εθελοντική συνεισφορά στον προϋπολογισμό» και συμπεριλαμβάνει εταιρείες με έδρα χώρες τις οποίες θεωρεί εχθρικές.

Στη λίστα των εταιρειών που αναμένεται να φύγουν από τη Ρωσία συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της βιομηχανίας όπως Volkswagen AG αλλά και του τραπεζικού κλάδου όπως UniCredit SpA και Raiffeisen Bank International AG. 

Δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης στον ρωσικό προϋπολογισμό, η ρωσική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε λήψη μέτρων τα οποία θα επηρεάσουν ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Με μοναδικές εξαιρέσεις τις εγχώριες εταιρείες υδρογονανθράκων, ο φόρος αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά έσοδα 300 δισεκατομμύρια ρουβλίων ($3,7 δισ.) το ερχόμενο έτος.

Αν και θα τεθεί σε ισχύ το 2024, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του 5% του φόρου αυτού φέτος. Οι εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον έκτακτο φόρο είναι αυτές με συνολικά ετήσια κέρδη άνω του 1 δισ. ρουβλίων.

Ο φόρος αναμένεται να επηρεάσει ως επί το πλείστον τις εταιρείες μεταλλευμάτων, εξορύξεων και χημικών αλλά και τις τράπεζες, σύμφωνα με τον αναλυτή της Locko-Invest, Ντμίτρι Πολεβόι. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως εάν όλες οι εταιρείες επιλέξουν να πληρώσουν το 5% φέτος, η ρωσική κυβέρνηση θα συλλέξει 300 δισεκατομμύρια ρούβλια και δε θα αναγκαστεί να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Δύσκολη έξοδος

Ο έκτακτος φόρος αυτός σημαίνει περισσότερα, απροσδόκητα έξοδα για τις εταιρείες οι οποίες αναζητούν έξοδο από τη ρωσική αγορά λόγω των διεθνών κυρώσεων. Αν και εταιρείες όπως McDonald’s Corp. και Ford Motor Co. έχουν ήδη διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση και έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους στη χώρα, άλλες όπως οι BP Plc και Philip Morris International Inc. βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστερήσεις και νομικά εμπόδια.

Το Κρεμλίνο φαίνεται πως προσηλώνεται στην προστασία της ρωσικής οικονομίας αλλά και της ισοτιμίας του ρουβλίου. Δεδομένων των νέων διεθνών κυρώσεων οι οποίες έχουν περιορίσει τα κέρδη της Μόσχας από την εξαγωγή και πώληση υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση του Πούτιν προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους θα γεμίσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ήδη κυμαίνεται στα 4,77 τρισεκατομμύρια ρούβλια, βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, είναι ήδη 40% μεγαλύτερο από τον ετήσιο στόχο του Κρεμλίνου. Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας προειδοποίησε, μάλιστα, πως οι δημόσιες δαπάνες ήταν σχεδόν διπλάσιες των δημοσίων εσόδων το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Η Ρωσία αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ φέτος. Εάν η πώληση των assets των ξένων εταιρειών πλησιάσει τα περσινά $15 δισ. – $20 δισ., τότε η Μόσχα θα καταφέρει να συγκεντρώσει 150 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2023 από την επιβολή του νέου φόρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει πως θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ενώ έχει υπογραμμίσει πως θα μπορέσει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα υπό τον έλεγχό του για φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Ποιες επιχειρήσεις κερδίζουν και ποιες χάνουν από τον πληθωρισμό

Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα για το δυστύχημα

Πρόστιμο 16.000 ευρώ από τη Μόσχα στον ιδιοκτήτη της Wikipedia

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ