Ένα τροπικό νησί στην Καραϊβική, η Ανγκουίλα, φημίζεται για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τις παραλίες της με λευκή άμμο.

Από τη δεκαετία του 1990, ωστόσο, είναι επίσης υπεύθυνο για την εκχώρηση διευθύνσεων Διαδικτύου που τελειώνουν σε .ai σε κατοίκους και επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταχωρήσουν ιστότοπους. Το Stability.ai, το X.ai του Έλον Μασκ και το Character.ai είναι μόνο μερικές από τις καυτές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αποκτήσει τον τομέα .ai που έχει εκχωρηθεί στα νησιά και τις κοιλάδες που περιλαμβάνουν την Ανγκουίλα.

Πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες έχουν τις δικές τους διευθύνσεις ιστού που καταλήγουν επίσης σε .ai: Το Google.ai και το Facebook.ai οδηγούν τους επισκέπτες στις ιστοσελίδες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και το Microsoft.ai παρουσιάζει τις υπηρεσίες της Azure AI.

Ο συνολικός αριθμός των domain names που τελειώνουν με αυτά τα δύο γράμματα διπλασιάστηκε το περασμένο έτος σε 287.432, σύμφωνα με τον Βινς Κέιτ, ο οποίος για δεκαετίες διαχειρίζεται το domain .ai για την Ανγκουίλα. Η Κέιτ εκτιμά ότι η Ανγκουίλα θα καταφέρει να συγκεντρώσει έως και 30 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη εγγραφής για απόκτηση domain name για το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ιστότοποι .ai παρουσίασαν αργή αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Αλλά η ξαφνική άνοδος στους τομείς .ai πριν από εννέα μήνες υπογραμμίζει την ευρύτερη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις κυματώδεις επιπτώσεις της σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας έχουν αγωνιστεί για να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια κεφάλαια, να αποκτήσουν ταλέντα και να εξασφαλίσουν ισχυρά αλλά ολοένα και πιο σπάνια τσιπ. Στο πλαίσιο αυτό, για μια βιομηχανία που έχει εμμονή με το έξυπνο branding, το σωστό όνομα μπορεί να είναι τα πάντα. «Από τις 30 Νοεμβρίου, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εδώ», είπε ο Κέιτ, αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία το ChatGPT κυκλοφόρησε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μετακόμισε στην Ανγκουίλα από τις ΗΠΑ το 1994 για να εργαστεί σε αυτό που περιέγραψε ως ένα πρώιμο σύστημα πληρωμών με κρυπτονομίσματα και άρχισε να διαχειρίζεται τις εγγραφές .ai της Ανγκουίλα αμέσως μετά. Ενώ οι εγγραφές αυξάνονταν για χρόνια, «εκτινάχτηκαν» από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο.

Η τιμή ενός τομέα .ai μπορεί να ποικίλλει, ακριβώς όπως ένα .com ή οποιοδήποτε άλλο είδος domain name, αλλά οι καταχωρητές όπως το GoDaddy ή το NameCheap πρέπει να πληρώσουν στην Ανγκουίλα μια σταθερή τιμή: 140 δολάρια ανά διετής εγγραφή τομέα .ai, η οποία αυξήθηκε από τα 120 δολάρια στα μέσα Απριλίου.

Η Ανγκουίλα εισέπραξε 7,4 εκατομμύρια δολάρια από τις εγγραφές τομέα .ai το 2021, σύμφωνα με δημόσια αρχεία, και προηγουμένως υπολόγιζε ότι θα λάβει 8,3 εκατομμύρια δολάρια από καταχωρίσεις domain το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά την καταστροφή

Τα οικονομικά «κεφάλια» της Ευρώπης προειδοποιούν: Η ακρίβεια τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό

Η αγορά στη Ρουμανία το νέο «El Dorado» για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ