BLOOMBERG

Τα οικονομικά «κεφάλια» της Ευρώπης προειδοποιούν: Η ακρίβεια τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτεί τα ριζοσπαστικά κόμματα – Αξιωματούχος της ΕΕ βλέπει πιθανή πόλωση πριν από τις ευρωεκλογές 2024 - Δείτε γράφημα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, καθώς οι επισφαλείς οικονομικές προοπτικές και ο επίμονος πληθωρισμός οδηγούν τους ψηφοφόρους στην αναζήτηση διαφορετικών επιλογών.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να κερδίσουν έδαφος στην Ευρώπη εξτρεμιστικά κόμματα, τα οποία τροφοδοτούνται από την κρίση του κόστους ζωής. Αυτό επανέλαβαν και άλλοι ομόλογοί του κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών στη δυτική Ισπανία, στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων, ανέφερε μία από τις πηγές του Bloomberg. Οι προοπτικές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Eυρωζώνης, έχουν επιδεινωθεί στον απόηχο της αδύναμης ανάπτυξης της Κίνας, της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων και της εγχώριας ζήτησης που πιέζεται από τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη προς το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) αυξάνεται.

Η συζήτηση των υπουργών έγινε με φόντο τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Λαγκάρντ επανέλαβε την Παρασκευή τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, μείωσε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2023 και το 2024. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο ετοιμάζεται να μειώσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το τρέχον έτος, ώστε να αντανακλά συρρίκνωση αντί για μέτρια ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρέν Τιναγκλί, προειδοποίησε κατά τη συνεδρίαση στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα ότι εάν η οικονομία της περιοχής επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται, «θα μπορούσαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε πολιτικές συνέπειες και ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής». Πρόσθεσε ότι οι εκλογές της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο καθιστούν πιο πιθανή την πολιτική πόλωση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επίσης ο αντίκτυπος των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια στους καταθέτες, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Σίγκριντ Κάαγκ δήλωσε ότι οι πολίτες αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν έχουν αντικατοπτριστεί πλήρως στα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρονται στους καταναλωτές, ανέφεραν οι πηγές.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη ανησυχούν για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν υποστεί επανειλημμένα πλήγματα από κρίσεις, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σύγκριση με τις αμερικανικές ή τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επισημαίνουν ότι η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας παρά τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, με την ανεργία στην ευρωζώνη να κυμαίνεται γύρω στο 6%, θα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της υποστήριξης των ψηφοφόρων φέτος και του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι ΔΕΘ: Πακέτο αυξήσεων και παροχών παρά την καταστροφή

Χρηματιστήριο: «Σήμα» για επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Ξεπάγωμα» σε τριετίες: Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί από 1/1/2024 – Παραδείγματα (vids) (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ