Οι μετοχές της Ericsson υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, αφού η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αδυναμία της αγοράς θα συνεχιστεί στο τέταρτο τρίμηνο αλλά και πέραν αυτού.

«Αναμένουμε ότι η υποκείμενη αβεβαιότητα που επηρεάζει την επιχείρησή μας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα συνεχιστεί μέχρι το 2024», ανέφερε η κατασκευάστρια εξοπλισμού 5G σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου την Τρίτη.

Η Ericsson προανήγγειλε τα κέρδη του τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας απομείωση 32 δισεκατομμυρίων κορονών (2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της μονάδας Vonage με επίκεντρο τις επιχειρήσεις, την οποία αγόρασε πέρυσι. Η εταιρεία προέβλεψε την Τρίτη ότι το περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο τρέχον τρίμηνο θα διαμορφωθεί γύρω στο 10% και ανέβαλε επ’ αόριστον τον στόχο της για την επίτευξη του 15% έως 18%.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 9,5% στις 48,82 κορώνες στη Στοκχόλμη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Οκτωβρίου 2017.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Εricsson προέβλεψε προηγουμένως ότι η αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα ανακάμψει προς το τέλος του έτους και δήλωσε ότι εστιάζει στην ενίσχυση του EBITA στο χαμηλό σημείο του στόχου της το επόμενο έτος. Τώρα λέει ότι στοχεύει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο «το συντομότερο δυνατό».

«Αποφασίσαμε να μην καθορίσουμε το guidance για το 2024 λόγω του χρόνου αυτής της ανάκαμψης, αν και είμαστε πεπεισμένοι, σίγουροι ότι θα έρθει», δήλωσε ο γενικός οικονομικός διευθυντής Carl Mellander σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η εταιρεία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον ανταγωνισμό από τις  επιχειρήσεις σε  ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωσημ οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να προσαρμόσουν τα αποθέματά τους. Μετά το δεύτερο τρίμηνο, τόσο η Ericsson όσο και η φινλανδική ανταγωνίστρια Nokia προειδοποίησαν για ασθενέστερες πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική.

Η καθοδήγηση για το τέταρτο τρίμηνο είναι κατώτερη των προσδοκιών και η καθυστέρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου για το περιθώριο κέρδους υποδηλώνει καθοδικό κίνδυνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays Simon Coles και Rohan Bahl.

«Η Ericsson λέει ότι σχεδιάζει τώρα ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα επικρατήσουν μέχρι το 2024, κάτι που θεωρούμε ότι σημαίνει ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ δεν εκδηλώνεται τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε προηγουμένως», ανέφεραν οι Coles και Bahl σε σημείωμά τους.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 – «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα υιοθετεί φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

H Rolls Royce προχωρά σε 2.500 απολύσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ